Nieuws
885869
Nieuws

Petrobras vond bewijs omkoping bij SBM-opdrachten

Enkele voormalige personeelsleden van het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras zijn omgekocht bij deals met de Nederlandse platformbouwer SBM Offshore. Direct na de vondst van het bewijs hebben de Brazilianen SBM Offshore uitgesloten voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten.

Dat zei Petrobras-ceo Maria das Gracas Foster op een persconferentie in Rio de Janeiro, waar zij onder meer aankondigde dat Petrobras een divisie opzet die onderzoek gaat doen naar fraude en omkoping.

Toen haar uitspraken publiek werden, zakte de koers van SBM Offshore van €12 naar €11. Inmiddels koerst het aandeel rond de €11,50, een verlies van 0,4%.

Eind maart zei Petrobras nog dat het na een intern onderzoek geen bewijs had gevonden van omkoping door SBM-medewerkers. Wel werd SBM Offshore uitgesloten van tenders van zijn belangrijkste klant, zolang het parlement en justitie in Brazilië onderzoek doen naar mogelijke omkoping door de Nederlanders.

Schikking

SBM Offshore schikte vorige week voor $240 miljoen (€192 miljoen) vanwege ongeoorloofde betalingen in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië. Het Openbaar Ministerie (OM) ontdekte dat een tussenpersoon van SBM Offshore deels betalingen op een offshore-rekening ontving. Vanaf deze rekeningen werden Braziliaanse ambtenaren betaald.

Ook beschikte de tussenpersoon over vertrouwelijke informatie van een Braziliaanse opdrachtgever, vermoedelijk Petrobras.

De affaire krijgt mogelijk nog een staartje in Brazilië. Het hoofd van de lokale rekenkamer kondigde na de schikking met het OM al aan dat zijn onderzoek begin 2015 pas is afgerond, en dat bij gebleken fraude de boete wel eens hoger uit zou kunnen vallen dan de $240 miljoen waarvoor geschikt werd.