Nieuws/Buitenland
885889
Buitenland

Ophef na dood Palestijnse buschauffeur

De dood van een Palestijnse buschauffeur heeft in Israël maandag tot rellen geleid. Het opgehangen lichaam van de 32-jarige man werd ontdekt in zijn bus in Jeruzalem. Volgens de Israëlische politie blijkt uit sectie dat het gaat om zelfmoord.

Na de vondst van het lichaam gingen woedende Palestijnen de straat op. In de plaats Abu Dis, buiten Jeruzalem, gooiden jongeren met stenen naar militairen. Die vuurden traangas af. De spanning tussen Joden en Palestijnen is onlangs weer hoog opgelopen. Eerder deze maand gingen duizenden Palestijnen de straat op nadat de politie een 22-jarige Palestijn had doodgeschoten.

De broer van de buschauffeur noemde het maandagochtend ondenkbaar dat de man de hand sloeg aan zichzelf. „Ik zag het lichaam de afgelopen nacht en ik zag blauwe plekken en tekenen dat hij in elkaar is geslagen”, zei hij. Ook zouden er aanwijzingen zijn dat de chauffeur is geraakt door een „hard voorwerp”.

Volgens een politiewoordvoerder is gebleken dat de chauffeur zichzelf wel degelijk van het leven beroofde. „Sectie heeft uitgewezen dat geen sprake was van een misdrijf”, benadrukte de voorlichter. Familieleden van het slachtoffer waren niet direct beschikbaar voor een reactie op de uitkomst van de lijkschouwing. Ze hadden gevraagd om de aanwezigheid van een Palestijnse expert bij de sectie, maar de politie kon niet zeggen of daar gehoor aan is gegeven.

Sommige Palestijnen besloten na de vondst van het lichaam de uitslag van de autopsie niet af te wachten. Hoewel de politie direct liet weten dat vermoedelijk sprake was van zelfdoding, werd in Palestijnse media gesuggereerd dat de chauffeur is gedood door Joden. Dat gerucht leidde direct tot onrust: jongeren gingen de straat op en winkels sloten de deuren.

Getuigen vertelden het Palestijnse nieuwsagentschap Ma'an dat collega's van de chauffeur het lichaam vonden. Zij zagen de bus van de 32-jarige man staan en namen poolshoogte. Een poging de chauffeur te reanimeren was tevergeefs.