Nieuws/Binnenland
885899
Binnenland

NVSA: vrijgeven beelden verhoren onrechtmatig

Dat justitie beelden van politieverhoren aan een televisiezender heeft verstrekt, is onrechtmatig. Dat benadrukte de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) maandag in reactie op een documentaire die SBS zondag uitzond over het onderzoek naar de moord op een Amsterdams echtpaar Opentij.

De advocatenorganisatie heeft dit bezwaar in een brief kenbaar gemaakt aan de top van het Openbaar Ministerie, zei voorzitter Bart Nooitgedagt. SBS zond opnames van politieverhoren met de twee veroordeelden in de documentaire uit. De twee probeerden zondag tevergeefs de uitzending in een kort geding tegen te houden.

Deze Melvin R. en Miquel K., beiden 36, kregen vrijdag in hoger beroep voor de gruwelijke moord op het Amsterdamse echtpaar twee jaar meer gevangenisstraf dan eerder bij de rechtbank, namelijk zeventien in plaats van vijftien. Het tweetal doodde in november 1997 op extreem gewelddadige wijze Henk Opentij (79) en Mary Run (73), toen zij op rooftocht wilden gaan in de woning van Opentij in Amsterdam-Noord.

De NVSA concludeert in de brief dat het geven van de beelden aan SBS in strijd is met de eigen richtlijnen van het OM. De advocaten roepen de top van het OM op om het verstrekken van politieverhoren aan de media in de toekomst te verbieden, als er geen toestemming is van de betrokken verdachte of veroordeelde. Want dan wordt hun privacy geschonden.

Als het risico bestaat dat de opnamen van verhoren later door justitie of politie in een televisieuitzending of via het internet worden geopenbaard, zullen strafrechtadvocaten zich genoodzaakt zien cliënten nadrukkelijk op dat risico te wijzen en hun te adviseren om niet mee te werken aan politieverhoren. Nooitgedagt: „Daarmee zal de waarheidsvinding in toekomstige opsporingsonderzoeken niet zijn gediend.”