Nieuws/Buitenland
885918
Buitenland

Bundesbank somber over rest 2014

De Duitse economie zal nog minstens tot het einde van dit jaar weinig groei laten zien. Dat schrijft de centrale bank van de grootste economie van de eurozone, de Bundesbank, maandag in een maandrapport over november.

Duitsland heeft last van de afvlakkende groei van de wereldeconomie, waardoor met name de orderinstroom in de industrie onder druk is komen te staan. Dat heeft volgens de Bundesbank geleid tot een zichtbare verslechtering van de stemming bij ondernemers.

Recessie

Waar de Duitse economie in het eerste kwartaal nog met 0,8 procent groeide, was in de daarop volgende periode sprake van een krimp van 0,1 procent. Vorige week bleek dat Duitsland op grond van een eerste schatting ontkomen is aan een recessie, maar het herstel in het derde kwartaal was met 0,1 procent zeer beperkt.

Ook overtuigend herstel in andere belangrijke Europese landen laat volgens de Bundesbank op zich wachten. Daar staat tegenover dat de Duitse economie wellicht kan profiteren van de verzwakkende euro en de dalende olieprijzen, aldus de centrale bank.