Nieuws/Buitenland
885924
Buitenland

Wereldwijd 35,8 miljoen slaven

Wereldwijd leven er vandaag de dag circa 35,8 miljoen mensen in moderne slavernij. Volgens schattingen van mensenrechtenorganisatie Walk Free Foundation zitten er 2200 van hen in Nederland vast. Het gaat in ons land vooral om slachtoffers van mensenhandel.

India telt in absolute aantallen verreweg de meeste slaven met 14 miljoen. China telt volgens de tweede Global Slaverny Index 3,2 miljoen slaven, Pakistan is goed voor 2,1 miljoen slaven, Oezbekistan 1,2 miljoen en Rusland 1 miljoen.

In Mauritanië komt slavernij relatief het meest voor; 4 procent van de bevolking zit erin gevangen, op de voet gevolgd door Oezbekistan met 3,97 procent. In het onderzoek van Walk Free Foundation zijn cijfers uit 167 landen opgenomen.

De mensenrechtenorganisatie roemt het Nederlandse beleid tegen slavernij als „het meest veelomvattende in Europa en de wereld.” De aanstelling van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen en de onafhankelijke status die de rapporteur heeft gekregen, geven het belang aan dat de overheid hecht aan die strijd, aldus de stichting. Het overheidsoptreden is proactief en breed georiënteerd.