Nieuws
885939
Nieuws

Tips: Hoe maak ik met de iPhone een leuke timelapse-video?

Met versie 8 van besturingssysteem iOS introduceerde Apple een groot aantal nieuwe functies en mogelijkheden, maar het is soms lastig om er achter te komen wat er allemaal nieuw is en wat je er mee kunt. Zo is er de ‘timelapse’-modus waarmee een lange tijdsperiode in een kort filmpje wordt samengevat (zoals in het filmpje van de intocht van Sinterklaas in Amsterdam hierboven).

Wat gebeurt er nou precies om dit effect te bewerkstelligen? Bij het opnemen van een reguliere video, worden 30 of 60 beelden per seconde geschoten, afhankelijk van welke iPhone je gebruikt en in welke resolutie je schiet. Bij een timelapse (of ‘tijdsverloop’, zoals Apple het in het Nederlands noemt) worden ‘slechts’ enkele beelden per minuut geschoten. Deze worden vervolgens achter elkaar geplakt zodat het als een reguliere video kan worden afgespeeld, waardoor het effect wordt gewekt dat een heel lang filmpje wordt doorgespoeld. In feite is het dus het omgekeerde van een slowmotionvideo, waarbij 120 of 240 beelden per seconde worden opgenomen en die met een reguliere snelheid worden afgespeeld.

Hoe

Het gebruik van timelapse is eigenlijk kinderlijk eenvoudig, mits je weet waar je moet zoeken. In de camera-app bevindt de modus zich helemaal aan de linkerkant, je moet dus drie keer naar rechts vegen om er te komen. Vervolgens is het letterlijk een zaak van mikken en op ‘opnemen’ drukken. Er zijn echter wel wat dingen waar je op moet letten.

Het toestel stil houden

Een timelapse-video komt pas echt goed uit de verf als je minimaal meer dan tien minuten aan materiaal schiet. Het is alleen erg lastig om dat uit de losse pols te doen, en dus is het bijna noodzakelijk om een statief te gebruiken. Uiteraard is het ook mogelijk om, als je vanuit je huis filmt, een standaard te improviseren, maar buiten is het handig om een je telefoon ergens in vast te kunnen klikken. Er zijn tal van accessoires beschikbaar hiervoor, zoals de GripTight GorillaPod Stand.

Accu

Aangezien je wel even aan het schieten bent, is het handig om je telefoon verbonden te houden met de oplader. Wil je buiten filmen, dan is het een goed idee om met een volle accu te beginnen, of een externe batterij mee te nemen om de telefoon aan te hangen.

Bewerken

Omdat de timelapse als regulier filmpje wordt opgeslagen, is het ook mogelijk om hem met een keur aan apps te bewerken. Merk je bijvoorbeeld dat de horizon toch een beetje scheef is? Dan kun je dit met een app als Videon eenvoudig aanpassen. Uiteraard kan het ook leuk zijn om meerdere filmpjes samen te voegen met programma’s als iMovie.

Meer mogelijkheden

Wil je liever wat meer opties bij het maken van timelapse-video’s? Dan zijn er in de App Store tal van apps beschikbaar. Zo biedt Hyperlapse van Instagram ook een erg sterke stabilisatie-optie, waardoor het zelf vasthouden van de telefoon ook een echte mogelijkheid is. Frameographer biedt verder ook nog de mogelijkheid om zelf het aantal te nemen beelden in te stellen en biedt meer opties op het vlak van belichting en focus.