Nieuws/Binnenland
885942
Binnenland

Vader slingert baby aan beentje over de bank

Een vader van 37 jaar uit Zelhem in de Achterhoek heeft vorig jaar zijn dochtertje van zeven weken aan een beentje in het rond geslingerd en over de bank gegooid. Daarvoor had hij het pasgeboren kind al door elkaar geschud. Een paar weken later liep de baby zeven gebroken ribben en een gebroken armpje op. Toen er werd ingegrepen, had het kind al elf botten gebroken.

Dat zei de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Zutphen. Het Openbaar Ministerie vindt dat de vader vier jaar gevangenisstraf moet krijgen, waarvan een jaar voorwaardelijk. Het OM verwijt de man poging tot doodslag en daarnaast zware mishandeling. De man is licht verminderd toerekeningsvatbaar.

Volgens deskundigen had de baby kunnen overlijden aan de mishandelingen. Het OM wil wel aannemen dat de vader niet uit 'boze opzet' handelde maar uit onmacht, maar vindt dat nog steeds zeer te verwijten. „Als een ouder de zorg voor een kind niet aankan, door welke omstandigheid dan ook, dient de ouder tijdig hulp in te schakelen. Als een ouder uit wanhoop geweld gebruikt tegen een kind, is de ouder daarvoor verantwoordelijk”, aldus het OM. De officier van justitie wil dat de vader niet meer alleen voor een kind mag zorgen.

De rechtbank doet op 1 december uitspraak.