Nieuws/Binnenland
885943
Binnenland

Sinterklaas met roetpieten in Amsterdam

Na een roerig jaar is het zondag zover. Sinterklaas komt aan in Amsterdam. Voor het eerst zijn er dit jaar naast Zwarte Pieten ook pieten met alleen roetvegen op het gezicht bij de intocht. Hiermee wil de hoofdstad tegemoet komen aan inwoners die het donkergekleurde hulpje van Sint racistisch vinden.

Desondanks hebben tegenstanders van Zwarte Piet een protest aangekondigd, van 11.00 tot 12.00 uur op het Beursplein. De demonstratie is in principe afgelopen als de stoet langs deze plek komt. Amsterdam heeft geen verdere voorzorgsmaatregelen getroffen na de onrustig verlopen landelijke intocht in Gouda en zegt „alle vertrouwen te hebben in een feestelijk verloop”.

Burgemeester Eberhard van der Laan verwelkomt de Sint. De burgervader kreeg het afgelopen jaar heel wat te verduren omdat tegenstanders van Zwarte Piet af wilden van de Amsterdamse intocht. Ze stapten vorig jaar al naar de rechter om te voorkomen dat de intocht van 2013 door zou gaan. Dat lukte niet en daarop volgde een bodemprocedure en een hoger beroep bij de Raad van State. Die oordeelde afgelopen week dat Van der Laan terecht een vergunning heeft afgegeven en dat hij niet over de inhoud van een evenement gaat.