Nieuws/Binnenland
885952
Binnenland

Verslag

'Zeeuwen' in Friesland

Monique de Zeeuw hoorde in augustus dat ze de gelukkige winnaar was geworden van een van de vijf arrangementen in Friesland die we mochten weggeven. Samen met haar man Marco ging ze op pad in onze noordelijke provincie en schreef het volgende verslag:

,,In oktober was het dan zo ver. We reden via Lemmer Friesland binnen. Wat ons al meteen opviel was het vele water: niet alleen het IJselmeer, maar ook de meren die met elkaar verbonden zijn. Na een bezoek aan het indrukwekkende Wouda-gemaal reden we verder langs het Tjeukemeer, om uiteindelijk op de plaats van bestemming te komen: Teroele aan het Koevordermeer."

,,We verbleven in Recreatiebedrijf  'De Koevoet'. Een prachtige kop-rompboerderij, met 10 appartementjes, een geweldige jachthaven, een kampeerterrein voor caravans, een kampeerterrein voor tenten, kleine speeltuin, en een prachtig uitzicht op het Koevordermeer. Voor ieder wat wils!"

 

 

,,In het hoogseizoen is het restaurant met open haard op de voormalige hooizolder elke dag open voor een hapje en een drankje. Wat dat betreft hadden we dus pech, want  in het naseizoen is het restaurant alleen in de weekenden open, of op verzoek bij grote gezelschappen. In ons eenvoudig ingericht appartement was alles aanwezig."

Rust

,,Omdat Teroele best centraal ligt, viel de afstand naar de verschillende omliggende dorpen mee, alles was goed te bereiken. De omgeving is weids, ‘s nachts is het er nog echt donker; je komt hier helemaal tot rust. De eigenaar, de familie Galama, is ontzettend hulpvaardig bij alles wat je wilt weten."

,,Tijdens onze vakantie werd de uitslag bekend van 'De beste Jachthaven van het jaar'-verkiezing. De Koevoet eindigde als tweede, met als opmerking dat eigenaar Niels de beste havenmeester is! Kortom: De Koevoet is een plek waar je tot rust kunt komen in alle eenvoud! En zoals ze zelf zeggen: Groots in kleinschaligheid!"

,,In het najaar was men druk bezig om alle boten winterklaar te maken. We hadden wat pech met het weer; bijna elke dag regen, zodat we het vaartochtje maar lieten voor wat het was."

Fietsroutes

,,Ondanks de regen zijn we wel op de fiets gestapt. Overal zijn fietsroutes aangegeven, zodat we op ons gemak de omgeving konden verkennen.  Zo kwamen we terecht in Langweer. Een erg leuk dorpje op ongeveer 4 km van Teroele. In het dorp is een gezellig centrum waar je in de hoofdstraat onder de lindenbomen kunt wandelen of kopje koffie kunt nuttigen in een van de vele restaurantjes."

 

 

,,Wat ons opviel waren de Klokkenstoelen, waarvan er nog 56 verspreid in Friesland staan. Een klokkenstoel is een stevige (meestal houten) constructie waarin een klok hangt. Om de klok te beschermen zijn de meeste stoelen voorzien van een dak. We hadden hier nog nooit van gehoord. Op 200 meter vanaf de Koevoet staat er toevaliig een! De klok in Teroele dateert uit 1614. De meeste klokkenstoelen vind je op een begraafplaats. Ze werden vroeger gebouwd omdat er geen geld was voor een kerk. Ze worden dan ook wel de 'klokkentorens der armen' genoemd."

,,Ook redelijk in de buurt van Teroele ligt Wijndomein 'De Heideplaets', in Sint Nicolaasga; the Place to be voor de echte wijn- en kaasliefhebber! De Heideplaets heeft een Friese wijngaard, waar verschillende druivenrassen groeien. Je waant je echt een beetje in Frankrijk. Op het moment van ons bezoek waren de druiven net geplukt, het snoeien begon ter voorbereiding op de nieuwe oogst van volgend jaar."

 

 

,,Daarna volgde de koeienstal, met de Friese roodbonte koe, waar we onze ogen uitkeken bij de melkrobot… Geweldig!! De koeien worden daar volledig machinaal gemolken, erg leuk om dit te bekijken. (maar geef mij maar het ouderwetse koeiemelken met de hand…)"

,,Na de rondleiding volgde het onvermijdelijke wijn- en kaasproeven! Er was keuze tussen wit, rose en rood, van het merk Donia Grande. Voor ons staat de witte VESPERS bovenaan: een heerlijke fruitige frisse wijn. De kaas was gemaakt van de melk van de eigen koeien. De bekendste is de Griene Tsiis (groene kaas); een groen gekleurd kaasje met peterselie."

 

 

,,Ook willen we wijzen op de vele vogelhutten die Friesland rijk is. Ze liggen aan het IJsselmeer en langs de vele meren. De mooiste hut,die wij bezocht hebben, en de leukste om te bereiken, is vogelhut 'de Mok' bij de mokkenbank, nabij Laaxum. Deze hut ligt in natuurgebied Gaasterland. Via een smal pad tussen de koeien door bereikten we deze grote vogelhut."

,,Wil je graag een ijsvogeltje zien? Probeer dan de 'Wyldemerk', een plas vlakbij het mooie dorp Oudemirdum."

,,En wil je toch naar een grotere plaats? Wij zijn in Sneek geweest. Lekker wandelen langs de grachten, waar we een  Fries Dumpke (koekje) hebben gegeten."

We sluiten ons verslag af op z'n Fries: OAN’T SJEN   (Tot Ziens!!!)

Bedankt!

Monique en Marco de Zeeuw