Nieuws/Binnenland
885980
Binnenland

Hulpverleners ebola gezocht via website

Mensen die zich geroepen voelen om naar Afrika te gaan om er te helpen de ebolacrisis te bestrijden, kunnen vanaf maandag terecht op één plek. Op ebolajobs.nl staat een heel aantal vacatures, zowel voor medische als niet-medische professionals.

Naast artsen en verpleegkundigen is er in de landen waar ebola heerst dringend behoefte aan managers die de operaties in goede banen kunnen leiden en aan logistiek personeel. „Al het materiaal dat richting de getroffen landen gaat, moet ook op de bestemming aankomen. De opslag en het transport ter plekke moet goed geregeld worden. Daar hebben we ervaren mensen voor nodig. En ook bijvoorbeeld mensen die in de veldlaboratoria kunnen werken”, legde een woordvoerster van Save the Children maandag uit. Ook water- en sanitatiespecialisten zijn hard nodig.

De website is een initiatief van Save The Children en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tientallen professionals worden gezocht.

Gangbaar salaris

Mensen die zich aanmelden en geselecteerd worden, gaan aan de slag voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of een hulporganisatie, bijvoorbeeld Oxfam Novib, het Rode Kruis of Unicef. Ze krijgen in de meeste gevallen een gangbaar salaris uitbetaald. Ze worden uitgezonden naar Sierra Leone, Liberia, Guinee en wellicht later ook naar Mali. Het is de bedoeling dat de professionals zo snel mogelijk vertrekken. „Liefst binnen twee weken al”, aldus de woordvoerster.

Lange adem

De organisaties zoeken personeel voor de komende drie tot zes maanden, maar het zou kunnen dat dat langer wordt. Save the Children-directeur Pim Kraan: „Deze ramp vereist een lange adem voor de internationale hulpverlening: hele gemeenschappen zijn ontwricht en de reguliere gezondheidszorg is volledig lamgelegd. Langetermijninvesteringen, waaronder de inzet van gespecialiseerd medisch personeel, zijn dan ook noodzakelijk.”

Momenteel zijn er al enkele tientallen Nederlandse hulpverleners aan het werk in Sierra Leone, Liberia, Guinee.