Nieuws/Buitenland
885983
Buitenland

'Britse vogelgriep komt van continent'

Het is zeer waarschijnlijk dat er een verband is tussen een uitbraak van vogelgriep op een eendenfokkerij in het noordoosten van Engeland en uitbraken van vogelgriep in Duitsland en Nederland. Dit heeft het Britse ministerie van Landbouw maandag laten weten.

De autoriteiten stelden het virus circa 50 kilometer ten noorden van Hull vast. Ze waarschuwen dat de vaststelling zondag mogelijk wordt gevolgd door meer gevallen. „De eerste vaststelling is meestal niet het eerste geval”, aldus Nigel Gibbins van een veterinaire overheidsdienst.

Volgens de Britse overheid is het gevaar voor de volksgezondheid heel klein. Het gat niet om het dodelijke H5N1-virus. Rondom de eendenboerderij is een zone van 10 kilometer ingesteld waar pluimvee en gebruikt strooisel niet mag worden vervoerd. Ook wordt al het gevogelte geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. Het is de eerste keer sinds 2008 dat in het Verenigde Koninkrijk vogelgriep is uitgebroken.

Zaterdag werd ook op een boerderij in Hekendorp, bij Gouda, vogelgriep geconstateerd. Het gaat om het type H5N8 dat vooral gevaarlijk is voor mensen als ze intensief met zieke dieren in contact komen. Bij twee bedrijven in de onmiddellijke nabijheid is geen vogelgriep vastgesteld.

Eind afgelopen week werd vogelgriep H5N8 vastgesteld op een kalkoenkwekerij in het noordoosten van Duitsland. Alle 30.000 dieren zijn er inmiddels afgemaakt. Waar dit virus vandaan komt, is nog een raadsel. Voor de verspreiding naar het westen toe zoals Nederland, zouden trekvogels, met name wilde ganzen, verantwoordelijk kunnen zijn.