Nieuws/Binnenland
885986
Binnenland

Berging op rampplek MH17 begonnen

Een Nederlands team van bergingswerkers is zondagochtend begonnen met de berging van de MH17-wrakstukken in het oosten van Oekraïne. Dat laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) weten. De berging verloopt vooralsnog „volgens de planning”, aldus een woordvoerder zondag aan het eind van de ochtend.

De berging wordt gedaan door hetzelfde team dat afgelopen twee weken al heeft gezocht naar menselijke resten. De bergers worden op de crashsite geholpen door de lokale rampendienst SES. De berging zal meerdere dagen in beslag nemen, afhankelijk van de veiligheidssituatie en het weer. Per dag wordt beoordeeld of er kan worden gewerkt.

De geborgen wrakstukken worden eerst verzameld op een locatie bij de plaats van het ongeluk. Daarna worden ze met diepladers vervoerd naar het station van Torez, waarna ze per trein naar Charkov gaan. Van daaruit worden de wrakstukken naar Nederland gebracht. Wanneer en hoe dat gebeurt, kan de Onderzoeksraad nog niet zeggen.

Niet alle wrakstukken worden geborgen. De OVV heeft een 'verlanglijst' met specifieke vliegtuigdelen die ze graag wil onderzoeken, omdat die mogelijk meer licht werpen op de toedracht van de crash.