Nieuws/Binnenland
885987
Binnenland

Kiezers straffen perikelen PvdA af

Het ging in de peilingen al niet zo goed met de PvdA, maar de problemen van de afgelopen dagen geven de partij nog een extra zetje naar beneden.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdA nog maar 11 zetels overhouden van de huidige 38. Dat is er nog net eentje meer dan het absolute dieptepunt van 10 zetels, dat de PvdA in het voorjaar een paar keer haalde. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Gezien de ophef van de afgelopen dagen, rond het vertrek van twee Turks-Nederlandse Kamerleden uit de PvdA, heeft de opiniepeiler extra vragen gesteld over de positie van de partij. Een meerderheid (56 procent) zegt niet te weten waar de PvdA voor staat en vindt dat de partij haar beleid niet goed uitlegt. Ook vindt ruim de helft dat de leiding van de PvdA verraad pleegt aan haar eigen standpunten. Een kleine meerderheid (52 procent) vindt dat Diederik Samsom beter kan aftreden als leider.

De Hond ondervroeg ruim 3500 mensen die deel uitmaken van een panel van 40.000 mensen. Zij hebben zich zelf voor dat panel aangemeld.