Nieuws/Buitenland
886005
Buitenland

'Een op de dertig kinderen dakloos in VS'

Het aantal kinderen dat jaarlijks dakloos wordt in de Verenigde Staten, heeft vorig jaar een „historisch hoogtepunt” bereikt. Daarvoor waarschuwen onderzoekers in een maandag gepubliceerd rapport van het Amerikaanse National Center on Family Homelessness.

Zo'n 2,5 miljoen kinderen in de VS zouden op een bepaald punt in 2013 dakloos zijn geweest. Het gaat om „een op de dertig kinderen in de VS”, schrijven de onderzoekers, die zich onder meer baseren op overheidsdata. Het probleem zou fors zijn toegenomen tijdens de crisisjaren. Zo hadden in 2010 naar schatting nog 1,6 miljoen kinderen enige tijd geen vast woonadres.

De recessie wordt genoemd als een van de oorzaken voor het grote aantal jonge thuislozen, maar ook een gebrek aan betaalbare huisvesting zou een rol spelen. De onderzoekers roepen de autoriteiten op actie te ondernemen. „Kinderen zijn taai en kunnen herstellen van dakloosheid, maar tijd is kostbaar in hun jonge levens.”

Het gaat om kinderen die door het verlies van een woning of financiële problemen noodgedwongen zijn ondergebracht bij vrienden of familie en jongeren die niet beschikken over een vast thuisadres waar ze de nacht kunnen doorbrengen. Zij leven door het verlies van woonruimte bijvoorbeeld in motels, auto's, verlaten gebouwen of op campings.

„De gevolgen van thuisloosheid op kinderen, vooral jonge kinderen, is verwoestend”, aldus de onderzoekers. Hun hersenstructuur kan lijden onder de stressvolle situatie, met negatieve gevolgen voor bijvoorbeeld het vermogen tot leren of het aangaan van sociale relaties.