Nieuws/Buitenland
886010
Buitenland

Zeehonden randen pinguïns aan

VIDEO Wetenschappers buigen zich over het opmerkelijke gedrag van enkele zeehonden in de Sub-Antarctische regio. De dieren zijn gefilmd terwijl ze seks hadden met pinguïns.

Tijdens een studie waarin de dieren geobserveerd werden, kwam het opvallende gedrag drie keer aan het licht. De studie is deze week gepubliceerd in de wetenschappelijke publicatie Polar Biology.

Het bizarre seksuele gedrag van de dieren verrast wetenschappers. "In 2006 is eerder een seksuele daad tussen een zeehond en een pinguïn vastgelegd, maar ik had niet verwacht dat zoiets ooit nog zou gebeuren. En zeker niet op meerdere plekken in een korte tijd", vertelt Nico de Bruyn, wetenschapper van de universiteit van Pretoria, aan de BBC.

Voor één van de pinguïns liep de 'verkrachting' extra slecht af. Het dier werd na de daad opgegeten door de zeehond. De andere pinguïns werden wel in leven gehouden.

De wetenschappers kunnen alleen maar gissen naar de reden achter het opmerkelijke aangeleerde gedrag van de dieren. "De pinguïns zijn wellicht een makkelijker doelwit. Misschien reageren ze hier hun seksuele frustraties mee af", zegt De Bruyn. "Maar al met al is het echt heel moeilijk te zeggen."