Nieuws/Binnenland
886011
Binnenland

NIEUWS

Uniek scheepstype na eeuw weer onder zeil

Enkele dagen geleden is bij Amsterdam gezeild met een type Nederlands schip waarmee een eeuw lang niet meer is gevaren. Het gaat om een replica van een zogenoemde ' Waterlandse melkschuit'. Dit maakt de organisatie erachter afgelopen weekeinde bekend.

De proeftocht verliep onder gunstige omstandigheden. De Waterlandse melkschuit, opnieuw gebouwd door een groep liefhebbers uit de regio Amsterdam, is een reconstructie van het historische scheepstype waarmee van ongeveer 1600 tot 1900 de melk uit de dorpen van Waterland naar Amsterdam werd gebracht.

De Waterlanders moesten degelijke zeewaardige bootjes hebben om het onstuimige water op het IJ te trotseren. De eenvoudige tuigage van twee masten met driehoekige zeilen is op geen enkel ander traditioneel Hollands vaartuig terug te zien. Het bleef 300 jaar ongewijzigd.

Eenvoudig

De ,Jacob van Zalinge´, zoals het scheepje is gedoopt, voer vorige week bij Durgerdam op het Buiten IJ. De unieke tweemast-tuigage zorgt voor een karakteristiek beeld. Geen enkel ander traditioneel Nederlands zeilscheepje heeft een dergelijke zeilvoering.

Karnemelk

De masten zijn eenvoudig plat te leggen, waardoor de Waterlanders in de stad Amsterdam makkelijk onder de bruggen door konden. Meer dan driehonderd jaar hebben de Waterlandse boeren op deze manier hun melk en karnemelk naar de stad aan de overkant van het IJ gebracht.