Nieuws/Binnenland
886015
Binnenland

Tips tegen koopimpulsen

Huh, hoezo zit mijn karretje vol?

Het is ons allemaal wel eens overkomen: je komt thuis van de supermarkt en denkt: "Dit had ik toch helemaal niet nodig?!" Eigenlijk ging je alleen maar voor brood en een pak melk naar de supermarkt. Nu zit je hele boodschappentas vol met chips, lekkere toetjes, chocola en drie flessen wasverzachters.

Wees niet te streng voor jezelf, want de supers zijn hierop getraind. Ze weten namelijk precies hoe ze de consument kunnen verleiden!

Achter het boodschappen doen, schuilt een hele psychologische beïnvloeding. Uit een eerder onderzoek bleek niets voor niets dat we maar liefst een kwart van onze boodschappen kopen terwijl we die niet echt nodig hebben. 

Een supermarkt is dusdanig ingericht dat je valt voor alle verleidingen die er maar zijn. Toch kun je je hier goed tegen wapenen. VROUW geeft je tips zodat je voortaan alleen nog thuiskomt met wat je écht nodig hebt. Hallo brood en melk, doei chips en ander lekkers!

Tips tegen een te vol winkelkarretje

  • Ga nooit met honger naar de supermarkt. De reden spreekt voor zich. Je gooit altijd meer in je karretje en de kans dat je ongezond snaaivoedsel koopt is ook groter.
  • Maak een boodschappenlijstje en bij deze erbij vóór je de winkel inloopt. Zo voorkom je dat je wordt afgeleid door marketingtrucs, dus negeer die "nergens goedkoper"- bordjes. 
  • Neem de tijd voor de vraag of je het product écht nodig hebt
  • Val dus niet in de '3 halen 1 betalen'- of '2e artikel helft van de prijs'-truc. Het lijkt allemaal een stuk goedkoper, maar heb je het product wel echt nodig? Meestal blijft het liggen in de kast en gooi je het toch weg nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. 

Ooghoogte

  • Alles wat duur is of waar de supermarkten de meeste winst op maken, staat op ooghoogte. Kijk ook eens hoog in de schappen of zak eens door je knieën. Wie weet wat je allemaal tegenkomt voor een heel schappelijk prijsje.
  • Het loont om de reclamefolders van tevoren al door te nemen. Kruis aan wat je werkelijk nodig hebt, zodat je in de winkel niet verleid wordt door alle overige aanbiedingen. Die had je immers niet nodig, weet je nog?
  • Raak geen producten aan, voordat je zeker weet dat je dat product echt nodig hebt. Dan is de kans kleiner dat je iets nutteloos in je mandje legt.
  • Denk van tevoren na of je een winkelkarretje wel nodig hebt, hoe leger hij visueel gezien blijft, des te vaker je blijft grijpen naar spulletjes. De winkelkarretjes zijn in de loop der jaren niets voor niets groter geworden. Het nodigt uit om er steeds meer in te gooien. Neem liever een mandje en dan eentje zonder wieltjes. Dan is je mandje eerder zwaar en doe je er minder snel iets onnodigs bij.