Nieuws
886024
Nieuws

'Piratenjacht levert Rightscorp verlies op'

Copyrightwaakhond Rightscorp heeft in de afgelopen drie jaar al 130.000 illegale downloaders in de kraag gevat, maar dat heeft het bedrijf nog niet veel geld opgeleverd. Volgens Ars Technica maakte het Amerikaanse Rightscorp tot dusver een verlies van ruim 5 miljoen euro en is het hard op weg naar een faillissement.

Rightcorp jaagt op illegale downloaders en werkt daarbij samen met internetproviders. Gesnapte downloaders krijgen de boodschap dat ze kunnen schikken voor 20 dollar per nummer (ongeveer 16 euro). Doen ze dat niet, dan riskeren de internetpiraten een gang naar de rechter en een mogelijke schadeclaim van ruim 100.000 euro.

Volgens Ars heeft Rightscorp met spoed een investeerder nodig om zijn jacht op downloaders van illegale content voort te kunnen zetten. Als dat lukt, kan het bedrijf binnenkort misschien z'n nieuwste antipiraterijtool uitbrengen. Rightscorp heeft een manier gevonden om de browser van een downloader te kunnen kapen.

Het gaat overigens om Amerikaanse internetpiraten. In Nederland is het downloaden van met auteursrecht beschermd materiaal sinds begin dit jaar ook bij wet verboden, maar copyrightwaakhond Stichting BREIN heeft al laten weten zich vooral op uploaders van materiaal te storten en niet op downloaders.