Nieuws/Binnenland
886044
Binnenland

Selfie van alle tijden

Dagelijks delen miljoenen mensen wereldwijd foto’s van zichzelf. Het maken van selfies is een hype, ontstaan door de opkomst van digitale media, internet en social media. Maar is deze behoefte aan self imaging wel uniek voor onze tijd? Of is er een overeenkomst met portretkunst en andere vormen van zelf verbeelding uit andere tijden?

Het Tropenmuseum onderzocht haar rijke historische fotocollectie en ontdekte verrassende overeenkomsten met recentere zelfportretten. 'Look at me!' is een visuele ontdekkingstocht langs portretten van mensen die zelf bepalen hoe ze gezien willen worden. En dat is van alle tijden. De tentoonstelling 'Look at me!' omvat 80 foto’s. Nooit eerder vertoonde beelden van Woodbury & Page en andere 19e-eeuwse fotostudio’s;  beroemde studioportretten en hedendaagse zelfportretten.

Voor het eerst worden portretten uit verschillende periodes op deze manier bijeengebracht.  De ogenschijnlijk argeloze studioportretten blijken stuk voor stuk zorgvuldig geënsceneerde en gelaagde uitingen van culturele identiteit. Tussen de portretten uit de verschillende periodes zijn verrassende parallellen te ontdekken. Gebruik van bijvoorbeeld kleding, attributen en rollenspel vertonen bij nader inzien onderlinge verbanden. Zo versterken hedendaagse en historische beelden elkaar.

De portretfoto’s zijn onder te verdelen in drie periodes: het 19e-eeuwse koloniale Indonesië; de onafhankelijkheidsperiode in de jaren ’50-’60 in West-Afrika; en het multiculturele Westen van vandaag de dag. Drie periodes waarin cultuur en maatschappij sterk veranderden en waarbij mensen opnieuw moesten nadenken over wie zij waren of wilden zijn.

Adres: Linnaeusstraat 2, Amsterdam

www.tropenmuseum.nl