Nieuws
886095
Nieuws

VOLVO OCEAN RACE

Abu Dhabi wint eerste etappe

Het Abu Dhabi Ocean Racing Team is woensdagmiddag in de Volvo Ocean Race als eerste over de finishlijn gegaan in het Zuidafrikaanse Kaapstad. Daarmee heeft de schipper Ian Walker de eerste etappe van de zwaarste race van de wereld op zijn naam geschreven. De boot van de Chinezen eindigde op slechts zes zeemijl afstand. Het Nederlandse Team Brunel kwam om 20.33 uur Nederlandse tijd als derde binnen.

Ian Walker, de schipper van het met oliedollars gefinancierde zeilteam, heeft met zijn voornamelijk angelsaksische bemanning - er is slechts een bemanningslid uit de Emiraten zelf aan boord - een indrukwekkende prestatie neergezet. Abu Dhabi was bij de start op 11 oktober in het Spaanse Alicante al een van de favorieten, samen met het Nederlandse Team Brunel en het Chinese team Dongfeng. En Walker heeft de hoge verwachtingen waargemaakt.

Prestatie

De Chinese Dongfeng boot heeft zo mogelijk nog een grotere prestatie neergezet. Zij liepen twee keer averij op. Voor de Westafrikaanse kust verloren ze op 9 oktober hun roer, dat ze vlot wisten te vervangen. En afgelopen zaterdagavond brak  een deel van het schotensysteem van de masthead gennaker , wat tot meer schade aan ondermeer het stuurwiel leidde.

Kopgroep

Hun ultra-snel uitgevoerde reparaties aan boord van deze boot, waar het merendeel van de bemanning uit zeilnatie Frankrijk komt, zijn bijna nog indrukwekkender dan hun strategische routekeuzes op de Atlantische Oceaan.  Ondanks de technische problemen wisten ze de aansluiting met de kopgroep te behouden en later te verzilvereren.

Trots

Ook Team Brunel mag trots op zichzelf zijn, hoewel de mammen momenteel balen van hun mislukte strategie. Enkele dagen geleden hadden ze nog een comfortabele koppositie. Totdat ze een zuidelijke route kozen omdat navigator Andrew Cape dacht dat daar meer wind was. Waarna Team Dongfeng en Abu Dhabi, die beiden niet geloofden in meer wind in het zuiden, recht op Kaapstad af koersten en Team Brunel op een enorme achterstand van vijftig mijl zetten.

Indruk

Het Deense Team Vestas heeft ook een prestatie geleverd die indruk maakt. Zij stapten pas in augustus in de Volvo Ocean Race en zeiden zelf te denken tot de stop in China nodig te hebben om te leren en de snelste zeilers bij te houden.  Hun navigator is een Nederlander: Wouter Verbraak. Ze lagen woensdag op de vierde plaats. Er waren momenten in deze etappe dat ze voorop lagen.

Hekkensluiter

Het vrouwenteam SCA heeft geen prestatie geleverd waar ze trots op zullen zijn. Ondanks hun voorbereiding van ruim een jaar slaagden het enige vrouwenteam in de Volvo Ocean Race erin niet de groep bij te houden. Ze werden hekkensluiter en de afstand met de nummer een bedroeg op een bepaald moment vijfhonderd mijl.