Nieuws/Buitenland
886098
Buitenland

Merkel wil ferme houding tegenover Poetin

Het Westen moet zich eensgezind en vastberaden opstellen tegenover de Russische president Vladimir Poetin. Dit zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag in een toespraak in Australië.

Merkel staat bekend als iemand die zich terughoudend opstelt ten aanzien van Rusland. Maar volgens sommige Duitse media geeft de bondskanselier die houding op. Merkel waarschuwde in Sydney voor ,,een laaiende bosbrand die zich over de wereld kan verspreiden''. De wereld moet daarom goed kijken wat er in Oekraïne gebeurt, waarschuwde Merkel in een rede in het Lowy Instituut voor Internationale Politiek.

,,In Europa zijn er nog steeds krachten (..) die het recht van de sterkste omarmen en de kracht van het recht minachten. Dat is gebeurd toen de Krim in strijd met het recht door Rusland werd geannexeerd.''

Poetin sloeg onlangs juist een verzoenende toon aan in een zondag uitgezonden interview met de Duitse televisie. ,,Natuurlijk verwachten we dat er een einde komt aan de crisis in Oekraïne. Natuurlijk willen we normale relaties met onze partners, ook die in de Verenigde Staten en Europa'', beloofde de Russische leider, die benadrukte dat economische sancties tegen Rusland ook de wereldeconomie schaden.

De president hamerde in het bijzonder op de schade die de sancties tegen zijn land kunnen aanrichten in Duitsland. ,,Als onze financiële instellingen worden afgesneden van hulpmiddelen, kunnen ze minder leningen verstrekken aan Russische bedrijven die werken met Duitse partners. Vroeg of laat treft dat jullie net zo hard als ons'', zei Poetin in het vraaggesprek met de ARD, dat overigens al eerder was opgenomen.