Nieuws/Binnenland
886100
Binnenland

VOLVO OCEAN RACE

Abu Dhabi Ocean Racing wint In-Port Race

Het team van Abu Dhabi heeft zaterdag in Kaapstad de in-Port Race gewonnen. De race was spannend maar telt niet mee voor de overall trofee van de Volvo Ocean Race. Het Nederlandse Team Brunel eindigde als tweede. Woensdag start de tweede etappe van de Volvo Ocean Race.

Team Brunel-schipper Bouwe Bekking had het roer overgedragen aan zijn Franse teamgenoot Laurent Pagès. Zelf was de Nederlandse schipper – die al jaren in Denemarken woont – tacticus aan boord van Team Brunel. Met 20 knopen wind uit het zuiden, niet al te hoge golven en een warm zonnetje waren de omstandigheden perfect.

Winddruk

De vele winddraaiingen zorgden voor een spannende wedstrijd. Team Brunel begon als derde aan de race en koos in de eerste ronde bij de gate voor de rechterkant van de wedstrijdbaan in hun zoektocht naar meer winddruk. Maar na een van de vele windshiften werd de gehele vloot naar de linkerkant van de baan gedwongen.

Juiste keuze

In het laatste aandewindse rak naar de finish koos Team Brunel voor het midden van de baan, terwijl Team SCA voor de rechterkant en Abu Dhabi Ocean Racing voor de linkerkant koos. Dit bleek de juiste keus, want hier pakte Team Brunel de tweede plaats van Team SCA af.

Erg raar

“De wedstrijd was heel erg raar vandaag,” zei Bouwe Bekking na de wedstrijd. “De wind draaide onverwacht meer dan 70 graden en we hadden windsnelheden tussen 5 en 25 knopen. We hadden een hele goede start, maar door een windshift waren we net iets te laat met onze gennaker. Hier heeft Abu Dhabi Ocean Racing de winst gepakt.''

Roet

,,Het was een goede beslissing om meteen te gijpen en daarna was het een kwestie van consolideren en geen rare dingen doen. We hadden aan het eind bijna nog Abu Dhabi te pakken, maar ook toen gooide een windshift roet in het eten. Maar door goed teamwork zijn we toch tweede geworden.”