Nieuws
886103
Nieuws

Veertienjarige begint eigen winkel

’Duh, gewoon Levi’s winkel’

Voor fraaie vintagevondsten moet je vanaf vandaag bij Levi’s winkel in Haarlem zijn. Alles is er te koop. De schilderijen aan de wand, de stoel waar je op zit terwijl je een kop koffie drinkt – ja, je kunt er ook terecht voor versnaperingen. Levi Brinkman is ondernemer, heeft een oog voor ’gewoon mooie spullen’, en is jong. Veertien om precies te zijn.

Net als jongens van zijn leeftijd houdt hij van muziek luisteren of wandelen met de hond, maar vraag hem naar zijn favoriete televisieprogramma en hij komt met een wat minder alledaags antwoord. „Ik kijk het liefst naar Tussen Kunst en Kitsch of Cash op zolder”, vertelt Levi. Het zien van schoonheid in ‘dingen’ is hem met de paplepel ingegoten. Op jonge leeftijd ging hij al met zijn vader mee naar veilingen. Zijn vader, Anne Paul Brinkman, is antiquair en decorateur en had voorheen een winkel in de Amsterdamse Spiegelstraat. Ook Levi’s grootouders hadden een antiekzaak evenals zijn overgrootouders. „Ik ben dus de vierde generatie”, constateert hij zichtbaar trots.

PassieOp zijn 12e begon Levi zijn eerste winkeltje aan huis, waar hij eerst zijn eigen verworven schatten en daarna ook spullen van familie en vrienden verkocht. In het weekend zette hij een bord op straat om klanten te lokken. De winkel werd zijn passie, maar toen ze onlangs verhuisden verdween ook de plek waar de jonge handelaar zich op zijn best voelde. „Het was zonde om de winkel op te geven. Weinig kinderen weten vanuit zichzelf wat ze willen”, zegt Anne Paul. Terwijl het hebben van een winkel Levi zo goed af ging, ging het op school juist allemaal wat minder. Na wat omzwervingen zit hij nu op een speciale school waar leren in de praktijk het devies is. Nog voordat Levi begon op zijn nieuwe school, had hij al plannen gesmeed voor de ideale stageplek. En als zo’n plek er niet is. Dan creëer je die toch zelf? Kosten noch moeite werden gespaard. School ging akkoord en zo geschiedde. Samen met Dorien Janssen, die behalve interieurarchitect en decorateur ook vriend van de familie is, gaan Levi en zijn vader het avontuur aan.

'Ik hecht niet aan de spullen'

„Maar het is Levi’s winkel”, benadrukt zijn vader duidelijk. „Op maandag en vrijdag ben ik met de winkel bezig en de andere dagen ga ik naar school. Op vrijdag gaan we naar veilingen om spullen in te kopen”, vertelt Levi. „Hij ziet niet alleen wat mooi is en wat niet, hij weet ook wanneer spullen goed zullen verkopen. Hij is in dat opzicht veel commerciëler dan ik”, lacht zijn vader. Is het niet zonde om al dat moois weer weg te doen? „Ik hecht niet aan de spullen. Alles moet snel weg. Als iets te lang staat, zet ik het in de etalage of ik zet er een bordje bij ’alleen vandaag’”, grapt Levi.

 

Tips over welke commerciële verkooptechnieken hij inzet om van zijn vondsten af te komen heeft hij niet. „Zoiets moet je gewoon voelen, op het moment”, zo luiden de wijze woorden van de kersverse koopman. Op een oud bordje dat aan de gevel prijkt, met afgebladderde verf waardoor een oude menielaag zichtbaar is, staat in sierlijke handgeschilderde letters de naam van de 14-jarige ondernemer. Het bordje lag al jaren in de opslag, maar Levi pikte het eruit. „Daar moet je niets aan doen, dat is juist mooi zo”, zegt Levi. Het enige nieuwe aan het bordje, dat voorheen aan de winkelpui van zijn grootmoeder hing, is de naam van de winkel. En over die naam werd niet lang nagedacht. „Duh, gewoon, Levi’s winkel.” Alsof het niets anders zou kunnen zijn. „Mooi hè? Gewoon helder en duidelijk, dat bedenkt een volwassene niet”, glundert zijn vader.

Fabeltjeskrantgezelligheid

Aan de andere kant van de gevel zien we een ander oud bord dat Anne Paul heeft ´gered’ toen hij langs een Haarlemse banketbakkerij fietste die ermee stopte. De nieuwe teksten, ’Hebben en houden’ en ’koffie en thee’, verklappen precies wat Levi’s klanten kunnen verwachten.„Deze plek moet een beetje fabeltjeskrantgezeligheid krijgen”, legt Anne Paul uit. Hoewel De Fabeltjeskrant niet bepaald uit Levi’s tijd is, denkt ook hij dat die gezelligheid ontstaat als mensen niet alleen binnenkomen om te kopen. Levi: „Ze moeten blijven en met elkaar praten met een kop koffie of chocolademelk.” Daarbij kunnen ze ook een stuk, door Levi persoonlijk geselecteerde, taart eten terwijl ze hun ogen laten glijden langs alles wat er in de winkel te zien valt. Aanstaande zondag om twaalf uur is het zo ver, dan zwaait de deur van de winkel van Haarlems jongste winkelier open.

 

 

Wat: Levi´s Winkel

Waar: Nassaustraat 7, Haarlem

www.leviswinkel.com