Nieuws
886124
Nieuws

Stroomtekort in Nederlandse grensstreek

Honderden Brabantse huishoudens en bedrijven in de grensstreek dreigen bij extreem winterweer zonder stroom komen te zitten.

Zij zijn aangesloten op Belgische verdeelstations die worden uitgeschakeld als België een stroomtekort heeft.

In België dreigt in de winter een stroomtekort door problemen met twee kerncentrales. Drie reactoren, waarvan twee in Doel, liggen stil. Op piekmomenten, zoals bij extreem winterweer, willen de Belgen in delen van het land de elektriciteit voor maximaal drie uur uitschakelen.

Noodhulp

De grensgemeenten Roosendaal en Woensdrecht zijn door hun collega's van Essen, Kapellen en Stabroek gevraagd of ze noodhulp kunnen bieden aan de Belgen als de elektriciteit wordt uitgeschakeld. In die Nederlandse gemeenten zijn acht straten echter aangesloten op het Belgische stroomnetwerk. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant en BNDeStem.

De Belgische overheid houdt in de koude wintermaanden serieus rekening met een stroomtekort omdat meerdere kernreactoren zijn uitgevallen. De veiligheidsregio houdt rekening met de opvang van Nederlanders en Belgen als de stroom een paar uur wordt uitgeschakeld.