Nieuws/Binnenland
886160
Binnenland

Miljoenenclaim voor ex-Rochdale-topman

’Maserati-directeur’ Hubert Möllenkamp van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale krijgt van justitie voor z’n 65e verjaardag een ontnemingsprocedure van ruim twee miljoen euro aan zijn broek.

De ex-topman van de sociale woningstichting, bekend van zijn Maserati van de zaak en verdacht van het aannemen van miljoenen euro’s aan smeergeld in ruil voor het gunnen van complete flatgebouwen aan zijn corrupte vriendenkring, ontving de vordering van het Openbaar Ministerie afgelopen week in zijn huidige, luxe Spaanse penthouse.

Dit blijkt uit vertrouwelijke processtukken, in handen van De Telegraaf. Möllenkamp moet op 3 december, daags na zijn verjaardag, voor de rechtbank verschijnen. Justitie vervolgt hem samen met zijn vrouw en twee zakenpartners wegens oplichting van zijn werkgever Rochdale.

De woningstichting ontsloeg hem vijf jaar geleden op staande voet, na berichtgeving in deze krant over grootschalige corruptie. De Rochdale-affaire vormde aanleiding voor het parlementaire onderzoek naar misstanden bij diverse woningcorporaties, waaronder ook Vestia en Woonbron. Möllenkamp is de eerste corrupte corporatietopman die door justitie voor de rechter wordt gesleept.

Zwembad

Uit de processtukken blijkt dat justitie ook Albertine V., de vrouw van Möllenkamp, heeft aangeslagen voor 783.000 euro in een ontnemingsprocedure. Beide vorderingen zijn gebaseerd op gigantische smeergeldbetalingen van zakenpartners Arie van E. van woningverhuurder Nawon, Henk O. van sloopbedrijf Steenkorrel en projectontwikkelaar Multi Vastgoed. Hun betalingen vonden plaats in natura, zoals bij de aanleg van een overdekt zwembad naast de villa van Möllenkamp in Lelystad, het ter beschikking stellen van een Spaans landhuis in Altea met zwembad en tennisbaan, en de aanschaf van zeer luxe auto’s voor zijn twee kinderen.