Nieuws/Binnenland
886223
Binnenland

Sinterklaas gearriveerd in Amsterdam

Sinterklaas is nu ook in Amsterdam gearriveerd! Met een half uur vertraging weliswaar, door opstartproblemen met zijn stoomboot, maar nu vaart hij dan echt over de Amstel de stad binnen. Op het Beursplein vond onderwijl een demonstratie plaats van tegenstanders van Zwarte Piet. Daarbij zijn enkele demonstranten aangehouden.

 

Volgens onze verslaggever staan er ondanks de regen vele duizenden mensen langs de kant.

Voor het eerst zijn er dit jaar naast Zwarte Pieten ook pieten met alleen roetvegen op het gezicht bij de intocht. Hiermee wil de hoofdstad tegemoet komen aan inwoners die het donkergekleurde hulpje van Sint racistisch vinden.

Terwijl Sinterklaas de stad binnenvaart, demonstreren op het Beursplein in Amsterdam zondagochtend in de regen enkele tientallen tegenstanders van Zwarte Piet. In de omgeving van het plein staat de Mobiele Eenheid paraat. Het protest van tegenstanders van Zwarte Piet op het Beursplein in Amsterdam, liep zondag tegen het einde van de betoging toch wat uit de hand. De politie hield om onbekende reden een persoon aan, waarna demonstranten achter de agenten en de opgepakte betoger aanliepen en leuzen scandeerden. De arrestant zou zich volgens omstanders negatief hebben uitgelaten over het koningshuis.

 

De sprekers spraken over de gebeurtenissen in Gouda zaterdag, waarbij tijdens de landelijke intocht negentig demonstranten werden opgepakt bij een opstootje tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. De organisatie van het protest reageert „met afschuw op het hardhandige optreden van de politie tegen vreedzame demonstranten”. „De media proberen een beeld te creëren dat wij de agressors zijn en uit zijn op geweld, terwijl de agressie vaker van 'pro-pieters' komt. Wij houden vast aan een vreedzaam protest want dat is de manier om om te gaan met geweld.”

De demonstratie verliep zonder incidenten en kort na 12 uur leken de demonstranten rustig op te breken, maar de aanhouding gooide roet in het eten. Enkele tientallen betogers volgden de agenten naar het politiebureau in de Beursstraat, maar gingen daar na een tijd ook weer weg toen bleek dat de aangehouden demonstrant daar waarschijnlijk niet meer zat. Op het beursplein leek het protest beëindigd, maar er staat nog wel een redelijk grote groep betogers die daar niet van plan is te vertrekken. Het plein, dat grenst aan het Damrak waarlangs Sinterklaas met zijn rijtoer komt, wordt door een linie ME'ers afgeschermd van de intocht.

Sinterklaas zet rond 11.30 uur voet aan wal bij het Scheepvaartmuseum en wordt daarbij verwelkomd door burgemeester Eberhard van der Laan. Dan maakt hij een tour door de stad, waarbij hij eindigt op het Leidseplein voor een toespraak vanaf het balkon van de Stadsschouwburg.