Nieuws/Binnenland
886235
Binnenland

Doden door aanslag op parlementariër Kabul

Een prominente politica heeft zondag een zelfmoordaanslag op haar voertuig overleefd in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Drie omstanders kwamen om door de explosie, onder wie twee studentes van een nabijgelegen universiteit. Zeker 17 mensen raakten gewond, zegt een politiewoordvoerder.

Het parlementslid Shukria Barakzai strijdt voor vrouwenrechten en is een vertrouweling van de nieuwe Afghaanse president Ashraf Ghani. Ze raakte lichtgewond, maar maakt het goed, aldus de woordvoerder.

Barakzai reed in een konvooi met andere politici naar het parlement toen een auto probeerde in te rijden op die van haar en de bestuurder explosieven tot ontploffing bracht.

De vrouwenrechtenactiviste is een felle tegenstandster van de Taliban. Barakzai runde een geheime school voor meisjes toen de Taliban aan de macht waren (1996-2001). Vrouwenonderwijs was toen verboden.

Vorige week werd de hoofdstad ook getroffen door een aanslag. Toen wist een zelfmoordenaar het bureau van de politiechef in Kabul binnen te dringen. Een functionaris kwam om.