Nieuws/Binnenland
886534
Binnenland

Malieveld loopt vol met boze studenten

Enkele duizenden studenten en scholieren staan vrijdagmiddag joelend op het Malieveld in Den Haag te protesteren tegen het leenstelsel. Diverse politici zijn ook aanwezig om met elkaar in debat te gaan en applaus (zoals leenstelseltegenstander Michel Rog van het CDA) of boe-geroep (zoals voorstander Jesse Klaver van GroenLinks) van de menigte in ontvangst te nemen.

De studenten hebben spandoeken meegenomen met daarop de tekst: 'It's not over Jet', verwijzend naar Minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Zij komt later ook nog de boze studenten toespreken.

Op en rondom het Malieveld is veel politie op de been. De organisatie had vooraf verwacht dat er zo'n vijfduizend zouden komen, maar dat aantal wordt waarschijnlijk niet gehaald.

Het leenstelsel gaat de huidige basisbeurs vervangen. De basisbeurs is nu vier studiejaren lang een gift voor studenten. Vanaf volgend studiejaar moet de basisbeurs een lening worden. De kans dat het studentenprotest slaagt, is heel klein: de Tweede Kamer stemde er al mee in en ook een meerderheid in de Eerste Kamer is ervoor.