Nieuws/Binnenland
886578
Binnenland

Kritiek Turkse organisaties op PvdA

De Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF) en de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB) zijn teleurgesteld over het vertrek van Tweede Kamerleden Tunuhan Kuzu en Selcuk ztürk uit de PvdA. De Kamerleden stapten donderdag na een ruzie over het integratiestandpunt van de partij uit de fractie.

Voorzitter Arif YakiE$ir van de TICF vindt het vertrek kwalijk en onrechtvaardig. „Ik vind dat de Kamerleden geen harde kritiek hebben geuit op de minister. In een sociaaldemocratische partij moet het toch mogelijk zijn om kritiek te hebben?“

Mustafa Ayranci van de HTIB heeft ook veel kritiek op de integratieagenda van het kabinet: „Om de integratie te verbeteren moet het kabinet de werkloosheid bestrijden en het onderwijs verbeteren. De werkloosheid onder Turkse jongeren is hoog. Wat gaat de minister daar aan doen? Daar hoor ik hem niet over.”

Aryanci en YakiE$ir storen zich aan de toon van de discussie rond de Kamerleden. Aryanci: „Waarom wordt steeds benadrukt dat het om Turkse Nederlanders of Nederlanders van Turkse afkomst gaat. Het gaat om Nederlandse Kamerleden.” aldus Aryanci. YakiE$ir sluit zich daarbij aan: „Het is de vijftigste verjaardag van de Turkse arbeidsmigratie. Ik ben ook naar Nederland gekomen met mijn ouders, mijn kinderen zijn hier geboren en getogen. Wij zijn en voelen ons Nederlands.”