Nieuws/Binnenland
886687
Binnenland

Ex-PvdA'er: Moge Allah je straffen

 „Moge Allah je straffen.” Na die woorden van Kamerlid Öztürk is gisteravond het ingelaste PvdA-fractieberaad ontploft. De dreigende tekst was geadresseerd aan zijn collega Marcouch, die namens de partij het woord voert over Integratie. Öztürk en zijn collega Kuzu weigerden zich neer te leggen bij de integratie-koers van minister Asscher en de fractie.

Ze zijn zelf uit de fractie gestapt, zeggen PvdA’ers. De twee willen zelfstandig in de Kamer doorgaan. „Tot de laatste snik”, aldus Öztürk.

„Ze wilden niet aan de eisen van de fractie voldoen. Daarmee scheiden onze wegen”, sprak PvdA-leider Samsom na urenlang spoedberaad met de fractie.

Woedende collega’s van het duo eisten excuses, vanwege uitspraken rond het integratiebeleid van minister Asscher (Sociale Zaken). Er werd tijdens de spoedvergadering een klemmend beroep gedaan op de twee om zich te voegen naar de fractiekoers. De Turken zeggen dat de PvdA hen een verklaring wilde laten ondertekenen waar ze niet achter stonden. „De partijtop probeerde ons monddood te maken”, aldus Kuzu. „Het debat (over integratie, red.) is verruwd en verrechtst.” De twee willen zelfstandig verder in de Kamer. De PvdA-fractie verliest hierdoor twee zetels, maar de meerderheid van de coalitie is niet in gevaar. VVD en PvdA hebben nog 77 van de 150 zetels.

Het Turkse duo ondernam eerder deze week een kamikazeactie richting vicepremier en ’kroonprins’ van de PvdA Asscher. De bewindsman had kanttekeningen geplaatst bij de transparantie van bepaalde Turkse verenigingen. Volgens Asscher was „het bijna onmogelijk om te bepalen of en hoe deze organisaties de integratie van Turkse Nederlanders beïnvloeden”.

Irritatie

Dit was tegen het zere been van Kuzu en Öztürk, die in op Nederlandse Turken gerichte media suggereerden dat zij de minister ’ontboden’ hadden in de Tweede Kamer. Fractieleden waren verbijsterd dat de twee de publiciteit zochten over de integratiekoers van de PvdA en daarmee afstand namen van de eigen collega’s. Diverse Kamerleden vroegen zich achter de schermen af of de loyaliteit van de twee collega’s nog wel bij de PvdA lag of meer bij Turkse belangengroepen. Partijleider Samsom probeerde eerder op de dag het conflict nog weg te wuiven, door te suggereren dat de media de woorden van de twee verkeerd hadden opgetekend. Die poging mislukte jammerlijk, gezien het urenlange fractieberaad dat en het vertrek dat volgde.

De breuk vormde het slotstuk voor een rampzalige dag voor de toch al kwakkelende PvdA. Het partijbestuur kondigde gisterochtend aan dat PvdA’ers verplicht zouden worden om 25 procent van de werktijd buiten de deur te besteden, om met mensen te praten. Het voorstel werd genadeloos neergemaaid door de eigen Kamerleden.

„Als je zegt dat we meer de straat op moeten, impliceer je dat we dat nu niet doen. Ik zou zeggen we doen niet anders”, zei Kamerlid Servaes. Zijn collega Ypma betwistte dat zij en haar partij het contact met de straat kwijt zijn. „Absoluut niet. Ik ga elke maandag en vrijdag op werkbezoek en zie dat mijn collega’s daar ook goed mee bezig zijn.” Kamerlid Oosenbrug: „Ik hou er niet van als zoiets zo wordt opgelegd.”

PvdA’er Jacobi, die deze week haar 8000e bezoeker in de Kamer verwelkomde, denkt dat het probleem van haar partij dan ook niet bij de zichtbaarheid op straat ligt. „De verwijdering tussen PvdA’ers en de gewone man op straat is al heel lang zo. Ze kiezen namelijk bestuurders en geen mensen die midden in de samenleving staan. Diederik stuurt de partij ook niet aan om de straat op te gaan. Als je leider bent, moet je wel zorgen dat die warmte door de hele partij gaat”, zegt het Kamerlid over haar baas.

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken), die eerder een warm pleidooi hield voor het beginnen van een moestuin om geld te besparen, had ook nu een oplossing voor haar partijgenoten. Ze raadde hen aan om per tandem te reizen, zoals zij zelf ook doet. „Die tandem is goud, dan spreek je veel meer mensen dan als je met een dienstwagen reist. Ik ben heel erg in contact met de straat en als iemand me aanhoudt als ik langs fiets, wat heel vaak gebeurt, sta ik die ordentelijk te woord.”

PvdA-leider Samsom vond de commotie maar vervelend. „Het gaat constant over óns. En dat is vast onze eigen schuld.”

Niemand sprak dat gisteren tegen.

Lees alles over de onrust binnen de PvdA in de krant van vandaag