Nieuws/Buitenland
88669
Buitenland

Debat over afschaffen Obamacare van start

WASHINGTON - In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is vrijdag het debat begonnen over het opdoeken van het zorgverzekeringsstelsel van de vorige, Democratische regering. De Republikeinse president Donald Trump heeft een alternatief opgesteld voor Obamacare, die hij te verplichtend vindt voor verzekeraars en burgers. Hij heeft van zijn deels tegenstribbelende partijgenoten geëist dat ze voorstemmen.

In de afgelopen week werd duidelijk dat Trumps plan het niet zou halen in het Huis van Afgevaardigden, vooral door verzet van Republikeinen. De stemming werd daarom uitgesteld, maar Trump wil niet langer wachten.

De stemming wordt tussen 21.30 en 22.00 uur (onze tijd) verwacht. Er zijn Republikeinse parlementariërs die het plan nog veel te duur vinden en te veel op Obamacare vinden lijken. Anderen willen het stelsel van president Barack Obama liever handhaven, omdat het voor miljoenen Amerikanen zonder zorgverzekering een vangnet biedt. Onder Trumpcare zullen velen weer zonder verzekering komen te zitten, zo verwachten deskundigen.

Als 22 Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden net als de 193 Democraten tegen Trumps AHCA (Wet Amerikaanse Gezondheidszorg) stemmen, is Trumps voorstel weggestemd.