Nieuws/Binnenland
88696763
Binnenland

Zittingszaal was propvol

Taghi: kroongetuige is leugenaar en fantast

AMSTERDAM - Met het hoofd een beetje schuin zat hij ogenschijnlijk ontspannen in zijn stoel. Ridouan Taghi, de man op wie alle ogen vandaag in de gerechtsbunker waren gericht, leed er niet zichtbaar door aan plankenkoorts.

Wie had verwacht dat hij uitgebreid zou reageren op de waslijst aan verdenkingen tegen hem kwam maandagmorgen bedrogen uit. „Vooralsnog heb ik niks te melden”, zei Taghi. Zijn voorbeeld werd gevolgd door vrijwel alle vijftien andere verdachten in de zaal. Op Mohamed Razzouki, de broer van Taghi’s rechterhand Saïd, na. Die barstte los in een woedende tirade tegen het Openbaar Ministerie dat hij ervan beschuldigt hem koste wat het kost te willen veroordelen.

„Ik vind de beschuldigingen afschuwelijk. Ik heb niks met moorden en met een criminele organisatie te maken.” Volgens Mo Razzouki liegt kroongetuige Nabil B. „dat hij barst”, maar houdt het OM hem de hand boven het hoofd. „Want ik moet hangen. Daar doet het OM alles aan.”

’Nabil B. is een pathologische leugenaar en een fantast’

Ridouan Taghi noemt kroongetuige Nabil B. „een pathologische leugenaar en een fantast.” „Hij heeft grootheidswaanzin”, zei hij aan het einde van de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van het omvangrijke proces. B. reageerde dat hij het mooi vond dat Taghi een pathologische leugenaar herkende.

Taghi ontkende dat hij opdrachten aan B. heeft gegeven. De kroongetuige erkende dat er geen „directe opdrachten” hebben plaatsgevonden, maar wel indirect. „Het was duidelijk om wie het ging.” Taghi wordt verdacht van meerdere moordopdrachten. Hij liet zich maandag voor het eerst zien in de rechtbank, bij de inleidende zittingen was hij niet aanwezig.

„Ik zie nergens bewijs”, zei Taghi. B. is volgens hem „een orakel” geworden. Hij benadrukte dat de rechtstreekse contacten van B. zich nagenoeg geheel hebben beperkt tot de verdachten Saïd en Mohamed R.

Tekst gaat door onder de foto.

’Als rauw vlees voor de leeuwen gegooid’

Razzouki beschuldigde het OM er van „advocaten als rauw vlees voor de leeuwen te hebben gegooid.” Hij doelt daarmee op het schaduwen door justitie van de advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef. Het OM dacht dat zij een ontmoeting zouden hebben met Ridouan Taghi, die toen nog de meest gezochte crimineel was. Dat bleek niet zo te zijn.

Tekst gaat door onder de foto.

Advocaten Nico Meijering (L) en Inez Weski komen aan bij de bunker, voorafgaand aan de eerste inleidende zitting in het Marengo-proces.

Advocaten Nico Meijering (L) en Inez Weski komen aan bij de bunker, voorafgaand aan de eerste inleidende zitting in het Marengo-proces.

Het OM biechtte de schaduwoperatie niet zelf op, maar gaf pas toe dat het was gebeurd na publicaties in het Algemeen Dagblad.

Mohamed Razzouki staat samen met zijn twee broers terecht in het Marengoproces. Zijn broer Saïd zit nog in uitleveringsdetentie in Colombia. Hij zou de rechterhand van Taghi zijn geweest. Broer Zaki R. weet daarom zeker.: „Ik zit alleen in de verdachtenbank vanwege mijn achternaam.”

Bang dat zijn stem opduikt

Ridouan Taghi hoorde het eerste deel van de dag zwijgend aan hoe het merendeel van de vermeende leden van zijn criminele organisatie er net als hij het zwijgen toe deden. Sommigen deden dat omdat ze het niet eens zijn met het opnemen en uitzenden van hun stemgeluid door de media. „Zaki is bang dat zijn stem opduikt op Videoland of bij The Voice”, zei advocaat Bouchikhi.

De stem van kroongetuige Nabil B., die ook verdachte is in het proces, mag hoe dan ook niet worden opgenomen in verband met zijn veiligheid. Hij zit afgeschermd voor alle procesdeelnemers in een aparte getuigencabine. In ruil voor zijn verklaringen zegde het OM hem een halvering van de strafeis van 24 jaar toe.

Buiten de rechtbank werd geprotesteerd tegen het proces van Taghi. Volgens de betogers krijgt Taghi geen eerlijk proces.

Buiten de rechtbank werd geprotesteerd tegen het proces van Taghi. Volgens de betogers krijgt Taghi geen eerlijk proces.

De gezichtsuitdrukking van Taghi verraadde niet veel. Alleen tijdens het verhoor van de kroongetuige leek hij geamuseerd. De kroongetuige vertelde dat hij tussen twee vuren belandde na de vergismoord op zijn oude buurjongen Hakim Changachi. Hij vertelde de familie dat Ridouan Taghi achter de moord zat en wist dat hij daarmee zijn eigen doodvonnis tekende. Een glimlach speelde om de mond van Taghi terwijl Nabil B. zijn verhaal deed, struikelend over zijn woorden.

Loyaliteitsprobleem

Hij had het gevoel dat hij het hol van de leeuw binnenging, zei Nabil B. over zijn beslissing om over te lopen naar de kant van justitie. „Ik wist dat ik een stap zette die ’buiten’ not done was. Maar ik was vastberaden om uit te leggen hoe dingen gingen. Taghi konden ze van mij krijgen. Ik kampte alleen met een loyaliteitsprobleem ten opzichte van de familie Razzouki.”

De vriendschap met de Razzouki’s is voorbij. Dat werd duidelijk toen Mohamed Razzouki uitviel tegen de kroongetuige. „Dat snelle praten komt door zijn gladde tong. Zo belazerde hij mensen buiten”, beet hij Nabil B. toe.

Veiligheidsmaatregelen buiten de bunker

Buiten de bunker waren de veiligheidsmaatregelen rond het megastrafproces maandag extreem opgeschroefd. Op iedere straathoek stonden zwaarbewapende agenten en er hingen meerdere helikopters en drones in de lucht.

Speciale eenheden van de politie bij de bunker, voorafgaand aan de eerste inleidende zitting in het Marengo-proces. Zestien verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan Taghi, staan terecht in de megamoordzaak.

Speciale eenheden van de politie bij de bunker, voorafgaand aan de eerste inleidende zitting in het Marengo-proces. Zestien verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan Taghi, staan terecht in de megamoordzaak.

In de bunker golden strenge regels in verband met Covid. De zittingszaal was met zestien verdachten, zestien advocaten, rechters, officieren van justitie en beveiligingsmensen propvol. „Het is verantwoord”, aldus de voorzitter. Maar alle aanwezigen mochten pas in beweging komen als het beveiligingspersoneel daar toestemming voor gaf.

Het zicht op de advocaten en verdachten werd voor zowel de rechtbank als voor journalisten nogal belemmerd door de wirwar aan spiegelende plexiglazen ruiten en door pilaren. „Die zijn nodig, anders stort het gebouw in”, zei de voorzitter.