Nieuws/Binnenland
887094
Binnenland

Duitse ambassadeur herdenkt ook SS’ers in Nederland

De Duitse ambassadeur herdenkt aanstaande zondag ook SS'ers op de begraafplaats Ysselsteyn. „Onder de doden die hier rusten bevinden zich Duitse en Nederlandse oorlogsdoden, waaronder ook Waffen SS'ers”, geeft Franz Josef Kremp, de hoogste Duitse diplomaat in Nederland, toe in een brief, waarop De Telegraaf de hand wist te leggen.

De Waffen-SS was in de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk voor gruwelijke oorlogsmisdaden aan en achter het front, zoals de Holocaust. De Joodse gemeenschap reageert dan ook onthutst. „Ik vind dit een gotspe. Meneer Kremp hoeft SS-ers niet voor te stellen als slachtoffers. Joden waren de slachtoffers”, zegt professor Herman Loonstein van Federatief Joods Nederland.

Onlangs demonstreerden talrijke neonazi’s met hakenkruisvlaggen en zwarte vaandels van de SS op Ysselstein. De in het zwart geklede rechts-radicalen droegen ook een levensgroot wit kruis met zich mee. In het verleden organiseerden ook extreem-rechtse skinheads als Blood & Honour herdenkingen van SS'ers op de begraafplaats.

Bij de herdenking dit weekeinde zijn diverse Duitse en Nederlandse generaals uitgenodigd. Ze komen onder meer van het Duits-Nederlandse corps in Münster, van de luchtmachtbasis Eindhoven en het Navo-hoofdkwartier in Brunssum. De commissaris van de Koning in Limburg Theo Bovens en de burgemeester van Venray, Hans Gilissen, hebben aangekondigd ook te komen.

Oorlogskerkhof Ysselsteyn werd na de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse gravendienst aangelegd en kwam in 1976 in Duitse verantwoordelijkheid. Er liggen bijna 32.000 Duitsers en zesduizend onbekende personen begraven. Volgens Richard Schoutissen uit Deurne van de site Oorlogsslachtoffers liggen er zo’n 3000 SS'ers.

In een brochure van de Duitse Volksbond voor de zorg van oorlogsgraven staat dat ’soldaten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog het recht op dezelfde herdenking hebben’. „Deze gelijkschakeling gaat met geen woord op Hitler en de Holocaust in”, zegt Artur Graaff, zoon van een verzetsman en antifascist.