Nieuws/Buitenland
887126910
Buitenland

Bizarre wapenvondst bij rechtsextremisten in Italië

TURIJN - In het noorden van Italië is een wapenarsenaal gevonden van rechtsextremisten. Behalve een reeks vuurwapens, inclusief ultramoderne automatische geweren, is in de woning van een van de arrestanten ook een Franse raket gevonden. Er zijn drie arrestaties verricht.

Het onderzoek richt zich op Italianen die eerder zouden hebben gevochten in de Oost-Oekraïense regio Donbass, meldden Italiaanse media. Volgens de politiechef van Turijn, Giuseppe de Matteis, zijn er in Italië „vrijwel geen wapenvondsten zo groot geweest afgaande op de kwaliteit van deze oorlogswapens en hun dodelijke kracht.”

Deze raket heeft het onderzoek van de speciale eenheid Digos (Divisie Algemeen Onderzoek en Speciale Operaties) aan het rollen gebracht. De Digos luisterde vorig jaar mensen af die de raket wilden verkopen voor 470.000 euro.

Extreemrechtse groepen hebben een belangrijke rol gespeeld bij het ten val brengen van de pro-Russische president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, in 2014 en bij de strijd tegen pro-Russische opstandelingen in Donbass. Maar beide zijden maken er gebruik van ultranationalistische symboliek en ideologie. De Italianen die in deze zaak zijn aangehouden, zouden behoren tot een groep neonazi's die sinds 2016 aan de kant van de pro-Russische opstandelingen in Donbass vecht. Er zouden enkele tientallen Italianen met die separatisten hebben meegevochten. Vorig jaar is de Italiaanse justitie daartegen in actie gekomen en werd een groepje rechts-extremisten aangehouden op bevel van het Openbaar Ministerie in Genua.