Nieuws/Binnenland
887136
Binnenland

Dít is het Beste Zorgidee van 2014!

Het 'Belevingskussen' voor dementerende ouderen is zojuist verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2014. Hans van Wetten kreeg met zijn idee de meeste van de 9.840 publieksstemmen en wint € 10.000,- om het kussen verder te ontwikkelen.

De Noord-Brabander uit Budel merkte als leidinggevende in de psychogeriatrische zorg dat er eigenlijk niets is ontwikkeld voor mensen die zich in een vergevorderd stadium van dementie begeven.

Kussen

Samen met zijn team en onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde Van Wetten daarom het 'Belevingskussen'. Door middel van geluidssignalen prikkelt het kussen de belevingswereld van dementerende ouderen. "In het kussen zitten sensoren en luidsprekertjes. Als de patiënt het kussen aanraakt, worden er stemmen, liedjes en muziek speciaal gericht op de gebruiker afgespeeld", vertelt Van Wetten. "De familie of een mantelzorger speelt een belangrijke rol bij het 'vullen' van het kussen. Zij weten immers welke liedjes, gedichten of stemmen de patiënt graag hoort. Dat betekent natuurlijk niet dat het kussen een familielid vervangt, haha."

Een prototype van het kussen wordt momenteel getest en volgens Van Wetten zijn de reacties lovend. "Eén cliënt kon zich bijvoorbeeld alleen maar op een minder positieve manier uiten. Maar bij het gebruik van het kussen veranderde haar mimiek en zei ze zachtjes: 'O, wat mooi'. Dat was een reactie die we eigenlijk nog nooit bij haar hadden gezien."

Record

Niet alleen het publiek, ook de vakjury is gecharmeerd van het belevingskussen. "Het idee is mooi in zijn eenvoud en lijkt van grote betekenis voor dementerenden en hun familieleden. Het kussen maakt zorg persoonlijk", zo valt te lezen in het juryrapport van de zorginnovatiewedstrijd, een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar.

Een recordaantal van maar liefst 9.840 Nederlanders stemde de afgelopen weken via de site van Het Beste Zorgidee op de vijf finalisten.

Met een meerderheid van de stemmen stak Van Wetten er met kop en schouders bovenuit. In het Krantcafé van De Telegraaf nam hij woensdagmiddag dolblij het prijzengeld van 10.000 euro in ontvangst om het kussen verder te ontwikkelen.

De zorginnovatiewedstrijd is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ. De wedstrijd is dit jaar voor de zevende keer gehouden. Vorig jaar ging de prijs naar een mitella met een T-shirt eraan vast.