Nieuws/Buitenland

Rusland in beroep tegen terugbetalen Yukos

Rusland gaat in beroep tegen het vonnis van het Permanente Hof van Arbitrage, dat bepaalde dat het land $50 miljard moet betalen aan de aandeelhouders van oliebedrijf Yukos. Het hof is gevestigd in Den Haag.

Yukos werd in 2006 failliet verklaard en genationaliseerd. Veel Yukos-bezittingen gingen daarna op in staatsbedrijf Rosneft. Topman Michail Godorkovski belandde daarbij achter de tralies, officieel vanwege diefstal en fraude. Godorkovski kreeg in december vorig jaar gratie.

Volgens critici van het Kremlin was de ingreep van overheid politiek. De steenrijke Godorkovski maakte geen geheim van zijn politieke ambities en steunde de liberale oppositie. Zo haalde hij zich de woede van Poetin op de hals.

Jaren vertraging

Het beroep kan de zaak nog eens met jaren verlengen, zei de Britse advocaat Tim Osborne, die de aandeelhouders van Yukos vertegenwoordigt. Godorkovski was zelf niet betrokken bij de procedure, hij deed zijn belang na zijn arrestatie over aan de Russische zakenman Leonid Nevzlin. De Yukos-aandeelhouders hadden een schadevergoeding geëist van $100 miljard. Het hof wees de helft toe, omdat de top van het bedrijf zelf te weinig maatregelen had genomen om verliezent egen te gaan.

Volgens Rusland is het vonnis uit Den Haag politiek gemotiveerd, nu de spanning tussen Rusland en Oekraïne steeds verder oploopt. Bovendien zou het hof met he3t vonnis buiten zijn mandaat hebben gehandeld.