Nieuws/Binnenland
887199
Binnenland

'Eigen onderzoek Kamer naar Turkse jongeren'

De Tweede Kamer gaat waarschijnlijk een eigen onderzoek doen naar de opvattingen van Turkse jongeren in Nederland over extremistische groepen als IS. Een pleidooi van de Tweede Kamerleden Pieter Heerma (CDA), Steven van Weyenberg (D66) en Sadet Karabulut (SP) kreeg woensdag steun van PvdA, ChristenUnie en VVD, al leek de laatste partij niet heel enthousiast. Dat bleek bij een overleg van de Kamer met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Dinsdag kwam uit een enquête van Motivaction naar voren dat zo'n 80 procent van de Turkse jongeren in Nederland positief staat tegenover bewegingen als IS. Zowel Asscher als een flink deel van de Kamer reageerde geschokt op de uitkomst.

Asscher heeft aangekondigd nader onderzoek te gaan doen, maar CDA, SP en D66 vinden het onderwerp zo belangrijk dat ze ook een onderzoek van de Kamer willen. Ze denken in eerste instantie aan een hoorzitting.

De PVV ziet het onderzoek als een teken dat het integratiebeleid in Nederland volledig is mislukt. De partij wil een apart debat met Asscher. „Het kabinet weet niet wat er zich afspeelt”, zei Kamerlid Machiel de Graaf.