Nieuws/Binnenland
887785
Binnenland

Een glimlach na verdriet

Onder de 198 namen van Nederlandse MH17-slachtoffers die gistermiddag door de Rai klonken, was die van Pim de Kuijer. Net geen 33 jaar werd hij. Een te kort, maar intens leven dat vooral in het teken stond van een betere wereld. Nu Pim daar niet meer aan kan bijdragen, doen zijn familie en vrienden het namens hem.

Voor de ouders en broer van Pim stond het bijna van meet af aan vast. Ze wilden zich niet vastbijten in de boosheid over zijn dood. Ze hebben daar volgens broer Paul (30) een goede reden voor. Pim was de man niet om woedend te blijven. „Mijn broer was van de dialoog”, legt Paul de Kuijer uit. „Hij had niks gezien in een politiek steekspel zonder winnaars. En al helemaal niet als gewone mensen daar het slachtoffer van zouden worden.”

Troostrijk

En dus koos de familie ervoor om vanaf het begin te handelen in de geest van hun overleden zoon. Moeilijk, maar tegelijkertijd is het ook troostrijk volgens Paul de Kuijer. Zeker toen direct na Pims dood van alle kanten de mooie woorden en warme herinneringen begonnen binnen te komen. Wellicht een van de meest in het oog springende in memoriams kwam van voormalig D66-fractievoorzitter en Europarlementariër Lousewies van der Laan. Ze noemde Pim ’een gedroomd partijlid’. Hij stond niet voor niks op de meest recente kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen en was bijzonder actief binnen Route 66, het talentenklasje van D66.

„Dat was absoluut een troost”, reageert Paul de Kuijer. „Het verlies van Pim is niet anders doordat hij is omgekomen bij de MH17-ramp. Maar het is wel zo dat de verwerking waarschijnlijk anders is. Er zijn eigenlijk twee trajecten tegelijk. Eentje in persoonlijke kring waarin we vreselijk verdrietig zijn. Daarmee waren we zaterdag bij elkaar om Pim te begraven in Breda. Tegelijkertijd is er MH17 het internationale nieuwsitem. Is dat moeilijk? Soms is het wel confronterend, maar tegelijkertijd helpen al die reacties en steun ook.”

Idealisme

Pim de Kuijer zijn idealisme bleef zeker niet beperkt tot praten over een betere wereld. De Kuijer handelde er ook naar. In het dagelijks leven werkte hij als lobbyist voor Stop Aids Now! En hij was waarnemer bij verkiezingen in lastige landen als Sierra Leone, Rusland en ironisch genoeg Oekraïne. Afgelopen mei deed hij dit vrijwilligerswerk nog bij de Egyptische presidentsverkiezingen. Een behoorlijk gevaarlijk karwei in het onrustige land. „Ik vroeg hem nog: ‘Weet je dat nou wel zeker?’ Maar hij was zo bevlogen. Natuurlijk ging hij”, vertelt Jony Ferket (28) bewonderend. Zij kende Pim van Route 66.

Vanuit een groep vrienden kwam het initiatief om Pim te herinneren met een stichting. Een organisatie die als doel heeft het vlammetje van Pim zijn idealisme brandend te houden. In eerste instantie gebeurt dit door middel van een lezing die jaarlijks moet worden. Op 10 april is de eerste editie in het Amsterdamse debatcentrum de Balie. „Geen sombere herdenking, maar een jaarlijks terugkerend evenement”, vertelt huisgenoot en goede vriend Maarten Gehem (31) die aan de basis van de stichting stond. „Een podium voor jonge spreker die zijn idealen in de praktijk brengt. Net zoals Pim dat deed.”

Gin-tonics

„We zoeken een bevlogen verteller, een idealist die al echt iets gedaan heeft”, vult Jony aan. En iedereen die Pim kende, weet dat een lezing alleen geen recht doet aan zijn voorliefde voor een goed feest. „Natuurlijk komt dat ook terug in de stichting”, grijnst Maarten. „Na de lezing komt er een borrel of een feest, met gin-tonics voor een mooi prijsje.”

Een glimlach na zoveel verdriet. Is dat niet vreemd? Paul de Kuijer vindt van niet. Hij denkt dat zijn broer het prachtig had gevonden om te zien hoe mensen uit zijn omgeving hun best doen voor de stichting en de lezing. „Uiteindelijk is het uitdragen van zijn boodschap voor ons de grootste troost.”

 

De eerste Pim de Kuijer lezing vindt plaats op 10 april in De Balie in Amsterdam. Voor meer informatie kunt u terecht op deze website.