887887
Nieuws

Buitenlandse 'slaven' verloot onder tuinders

Onder groente- en fruittelers worden maandag tien gratis Slowaakse arbeidskrachten verloot. Dat gebeurt op een seminar in Leusden.

Vakbond FNV Bondgenoten is furieus over het seminar waarin uitgelegd wordt hoe voordelig het is om buitenlandse werknemers uit landen als Polen en Armenië te werven. De bond vindt dat er, vanwege de verloting, sprake is van mensenhandel.

Moderne slavernij

Ook bezoekers van de website Groentennieuws schrikken van de verloting. „Een verloting van mensen is de schaamte voorbij”, laat een bezoeker weten. „Daarmee wordt de factor arbeid verkwanseld tot moderne slavernij.”

„Het beeld dat wordt gecreëerd, doet me denken aan mensenhandel. Ik dacht eerst dat het een grapje was, maar dit is toch wel ver over de top”, zegt Mariëtte van der Neut, bestuurder uitzendsector bij FNV Bondgenoten. „Het hele seminar is er op gericht hoe werkgevers via allerlei constructies op een zo goedkoop mogelijke manier arbeidskrachten uit het buitenland kunnen halen.”

Volgens Van der Neut zorgen dit soort constructies er juist voor dat Nederlandse werknemers en uitzendkrachten buitenspel staan. „Zij zitten daardoor noodgedwongen thuis, omdat zij te duur zijn.”

Volgens Wim Baltussen, agrarisch bestuurder bij FNV Bondgenoten, zijn er in de agrarische sector heel veel buitenlanders werkzaam. „Werkgevers zoeken de grenzen van de wet op. Ik kwam laatst een groep Roemenen tegen die voor drie euro per uur werkt.”

Werkgevers zetten onder meer buitenlandse werknemers in die in dienst zijn van uitzendbureaus uit het land van herkomst. „Op die manier hoeven de werkgevers bijna geen premies af te dragen in Nederland. De belastingbetaler wordt dus ook nog eens bedonderd.”

Ludieke actie

Gerard Koolen, van het organiserende internationale uitzendkantoor Lugera, zei zondagavond. „Voor onze eerste tien klanten betalen we een week lang het salaris van een uitzendkracht. Het is bedoeld als ludieke actie. Achteraf begrijp ik wel dat het onhandig is. We hadden voor onze eerste klanten misschien beter een korting kunnen geven op de tarieven.”

Het seminar van maandag wordt volgens de directeur echter uitermate interessant. „We zullen onder andere uitleggen dat het alleen maar voordelig is voor Nederland. Voor onze uitzendkrachten wordt keurig loonbelasting afgedragen in ons land. De sociale premies betalen we aan het land waar de uitzendkracht vandaan komt, waardoor het recht op Nederlandse kinderbijslag en zorgtoeslag vervalt.”