Nieuws
888203
Nieuws

Koenders: heel indrukwekkende ceremonie

„Heel indrukwekkend en aangrijpend” noemde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag de plechtigheid op het vliegveld van Charkov waar afscheid werd genomen van slachtoffers van de vliegramp van MH17. De vijf kisten met stoffelijke resten worden met een Hercules-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht naar vliegbasis Eindhoven gebracht.

Koenders dankte na de ceremonie de Oekraïense erewacht en de dragers van de kisten. Hij dankte hen voor de steun bij het terugbrengen van de slachtoffers. „Er wordt hier vol respect afscheid genomen”, zei hij na afloop. De bewindsman heeft op zijn eerste reis naar Oekraïne het gevoel gekregen dat Oekraïeners „meeleven met de families” van de slachtoffers.

Volgens Koenders gaat het werk van de repatriëringsmissie door, maar zijn we al een „heel eind' gekomen met de identificatie van de slachtoffers. Er moeten nog 9 slachtoffers worden geïdentificeerd. Hij hoopt dat met de terugkeer van de stoffelijke resten de families „een zekere rust krijgen na alle ellende”.