Nieuws/Buitenland
888643
Buitenland

Duitse treinmachinisten mogen verder staken

De Duitse treinmachinisten mogen doorgaan met hun staking. De rechtbank in Frankfurt heeft een verzoek van spoorbedrijf DB afgewezen om de werkonderbreking in een kort geding te verbieden.

Eerder was een poging van de voorzittend rechter mislukt om DB en machinistenvakbond GDL over te halen tot een schikking. De staking begon woensdag en moet volgens de GDL tot maandagochtend doorgaan. Het is de grootste staking in de geschiedenis van de DB (Deutsche Bahn). Tijdens het kort geding herinnerde het spoorbedrijf eraan dat zondag de 25e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur wordt gevierd. Dan worden honderdduizenden bezoekers in de hoofdstad verwacht.

Volgens het spoorbedrijf kost de staking de Duitse economie dagelijks 200 miljoen euro. De machinisten staken voor betere arbeidsvoorwaarden, zoals meer loon en korter werken, en het recht hun eigen cao te houden.

Door de staking is donderdag twee derde van de Duitse intercity's uitgevallen. DB meldde echter dat een noodspoorboekje voor een 'stabiele vervanging' zorgt. De reizigers kregen weliswaar te maken met vertragingen en uitval van treinen maar konden toch redelijk op hun bestemming komen.

Voor mensen die op auto's overstappen als vervangend vervoer, lijkt er vooralsnog genoeg benzine en diesel te zijn. De brandstofprijzen zijn donderdag niet gestegen ondanks de staking.