Nieuws/Buitenland
888654
Buitenland

Schikking Duitse treinstaking mislukt

Het is niet gelukt om het eens te worden over een schikking in het kort geding over de Duitse machinistenstaking. Dit bleek donderdagavond na een meer dan 5 uur durende zitting. Rechter Ursula Schmidt had de partijen het schikkingsvoorstel gedaan, maar spoorwegbedrijf Deutsche Bahn (DB) en de machinistenvakbond GDL konden het niet eens worden over de technische details.

DB probeert in het kort geding de staking te laten verbieden. Nu de schikking is mislukt, doet de rechtbank mogelijk donderdagavond nog uitspraak. Het gerechtshof houdt zich gereed om donderdagavond nog een een mogelijk hoger beroep te behandelen.

De staking begon woensdag en moet volgens de GDL tot maandagochtend doorgaan. Het is de grootste staking in de geschiedenis van de DB. Tijdens het kort geding herinnerde het spoorbedrijf eraan dat zondag de 25e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur wordt gevierd. Dan worden honderdduizenden bezoekers in de hoofdstad verwacht.

Volgens het spoorbedrijf kost de staking de Duitse economie dagelijks 200 miljoen euro. De machinisten staken voor betere arbeidsvoorwaarden, zoals meer loon en korter werken, en het recht hun eigen cao te houden.

Door de staking is donderdag twee derde van de Duitse intercity's uitgevallen. DB meldde echter dat een noodspoorboekje voor een 'stabiele vervanging' zorgt. De reizigers kregen weliswaar te maken met vertragingen en uitval van treinen maar konden toch redelijk op hun bestemming komen.