Nieuws

ECB-vooruitblik drukt winst Damrak

Beleggers op het Damrak gingen na een volatiele dag merendeels toch met winst naar huis. Beurzen in Europa gingen omhoog op de vooruitblik van ECB-voorzitter Draghi. Fugro en BAM waren de absolute koplopers. 

De AEX-index sloot 0,6% hoger bij 413,2 punten. De Midkap won 0,7% naar 595,8  punten.

De Europese Centrale Bank hield donderdagmiddag het belangrijkste rentetarief op het zeer lage niveau van 0,05%, nadat in september de rente onverwachts neerwaarts werd bijgesteld naar 0,05%. ECB-voorzitter Draghi benadrukte dat hij de markt wil blijven steunen.

Ook de depositorente bleef ongemoeid op 0,2% negatief. Wat inhoudt dat financiële instellingen rente moeten betalen om middelen bij de ECB onder te brengen. ,,Iedereen wachtte op wat de Europese Centrale Bank vanmiddag zou doen'', verklaart analist Frank Bonsée van ABN Amro de omslag. De futures voor de beurzen op Wall Street wezen op een licht hogere opening voor de beurzen in New York vanmiddag.

Elders in Europa sloot Frankfurt daarna 0,7% hoger, terwijl Parijs ook 0,5% hoger sloot, Londen was bescheidener met 0,1% winst.

De OESO, de denktank van westerse industrielanden, waarschuwde vanmorgen alvast dat er snel stimulerend beleid moet komen in de eurozone. Anders dreigt stagnatie.

De macro-agenda is vrij leeg vandaag. De Duitse fabrieksorders zijn in september met 0,8% gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Verder bleek dat de Nederlandse inflatie in oktober op 1,1% is uitgekomen, tegen 0,9% in september.

Fugro piekt

Het was een ouderwetse 'cijfer-donderdag' op de beurzen. Het veelgeplaagde Fugro (+31,5%) trok de lijn van gisteren door en ging opnieuw aan kop in de AEX. Goldman Sachs heeft de bodemonderzoeker, die dit jaar een fikse afstraffing heeft gehad op de beurs, op de favorietenlijst (de zogeheten 'convicted buy-list' in analistentaal) gezet.

Het aandeel kreeg ook wat steun van het bericht dat de top van het bedrijf aandelen heeft gekocht. ,,Het aandeel was afgelopen dagen duidelijk oversold. Op een gegeven moment is het genoeg voor beleggers die zien dat het bedrijf verder gezond is'', zegt Bonsee van ABN Amro.

Verzekeraar Delta Lloyd deed de boeken open over het afgelopen kwartaal. De resultaten werden slecht ontvangen: het aandeel herstelde in de middag en zakte naar 0,4% verlies. Delta Lloyd meldde verder dat het afziet van Nederlandse overnames. Dat betekent dat het concern niet in de markt is voor Vivat, de voormalige verzekeringsonderdelen van het genationaliseerde SNS Reaal. Financial ING ging mee met 0,1% verlies.

Kabelaar Ziggo dipte 0,3%. Liberty Global maakte gisteravond laat bekend dat het zijn bod op Ziggo definitief doorzet.

OCI stond 2,8% in het groen. Het bedrijf wil zijn bouwactiviteiten apart naar de beurs brengen in Egypte en in de Verenigde Arabische Emiraten. De andere activiteiten blijven in Amsterdam genoteerd.

SBM Offshore werd ook weer een enigszins opgepikt, met een koerswinst van 5%. Randstad (+1,8%) profiteerde van goede cijfers van branchegenoot Adecco.

TKH beloond

In de Midkap kwam bouwer BAM met de resultaten. Het is een bijzonder moeizaam jaar voor het bedrijf, maar nu kon de bouwer uit Bunnik in elk geval de verwachtingen voor het hele jaar bevestigen. Beleggers waren blij dat er ditmaal geen negatieve verrassingen uit de bus kwamen en zetten BAM 17,9% hoger.

TKH Group verraste de markt vanmorgen in positieve zin met het opschroeven van de winstverwachting. Het technologiebedrijf werd beloond met 5,5% koerswinst.

Imtech zette verlies van 2,9% om in 0,3% winst. Het installatiebedrijf Imtech is een onderzoek gestart naar mogelijke kartelafspraken bij de bouw van een energiecentrale van Essent in de Eemshaven in Groningen, zo meldde De Financiële Telegraaf vanmorgen.

Aperam vergrootte de winst naar 2% op. De roestvrijstaalproducent zal volgens ABN Amro nabeurs goede cijfers presenteren. Air France KLM sloot 2,5% hoger.

Kendrion op winst

Smallcap Kendrion werd 3,5% duurder. De producent van elektromagnetische componenten boekte 10% autonome omzetstijging in het derde kwartaal.

Biotechbedrijf Galapagos klom 2,1%. Farmaceut GSK heeft naar eigen zeggen goede resultaten behaald met een psoriasismedicijn dat het in licentie heeft van Galapagos.

Bouwer Heijmans bungelde onderaan met 5,4% verlies. Ordina was koploper met 3,8% winst.

Lokaal fonds Ctac won 0,5% meer waard. De ict-dienstverlener handhaafde zijn verwachting dat het resultaat dit jaar hoger uitvalt dan vorig jaar.

NedSense werd 4,2% meer waard. De omzet van de softwareleverancier is in de eerste negen maanden van dit jaar gestabiliseerd.

Euronext in het groen

Beursuitbater Euronext kwam ook met de kwartaalcijfers. In de eerste negen maanden van dit jaar daalden omzet en winst, maar het bedrijf haalt wel zijn bezuinigingsdoelstelling anderhalf jaar eerder dan gedacht. Het aandeel stond 3,2% hoger.

Drukkerijgroep Roto Smeets meldde vanmorgen dat de marktomstandigheden onveranderd lastig blijven. Daar komt op korte termijn geen verandering in, denkt het bedrijf. Het aandeel sloot onveranderd.

TieKinetix, verstrikt in een rechtszaak met zijn accountant, maakte met 10% winst iets goed van de verliezen van afgelopen dagen.

Meld u aan voor het gratis DFT Online Seminar donderdagavond over gericht dividendbeleggen. Er blijken veel kansen te zijn. Maar welke aandelen zijn het meest profijtelijk?