Nieuws
888702
Nieuws

Thriller Amsterdamned draait in New York

De thriller Amsterdamned van regisseur Dick Maas wordt donderdag in New York vertoond. De film wordt vertoond in een bioscoop in het Lincoln Center vanwege een Halloween-programma waarin klassieke genretitels worden vertoond.

Het theater prijst Amsterdamned, die vooral legendarisch werd vanwege zijn spectaculaire speedbootachtervolging, aan als “een optimale jaren 80-film, met geweldige moordscenes, extravagantie actie, heerlijke zwarte humor en extreem slechte kleding en kapsels.”

Amsterdamned vertelt over een regisseur (Huub Stapel) die jaagt op een moordenaar die actief is in de Amsterdamse grachten. De film was in 1988 een grote bioscoophit en trok ruim een miljoen bezoekers. Het is overigens niet de eerste maal dat de thriller in New York wordt vertoond: in 1988 kreeg de Nederlandse film een kleine bioscooprelease in de VS.

Toch is regisseur Maas trots dat er nog steeds vraag is naar zijn 26 jaar oude film. “Hij duikt nog steeds regelmatig op in het buitenland”, vertelt hij. “Twee jaar geleden is er bijvoorbeeld een nieuwe dvd-release in Groot-Brittannië geweest, in Duitsland komt binnenkort een speciale blu-ray uit.” Hij denkt echter niet dat er vraag is naar een nieuwe kleine release van de klassieker in de Nederlandse bioscopen. “Iedereen in Nederland kan de film elk jaar wel op televisie zien.”

Maas bereidt op dit moment weer een film voor waarin Amsterdam het zwaar te verduren krijgt. In de thriller Prooi houdt een bloeddorstige leeuw huis in de hoofdstad. De regisseur hoopt het project volgend jaar te kunnen draaien.