Nieuws/Buitenland
888704
Buitenland

Parlement Düsseldorf unaniem tegen tolheffing

Alle fracties in het parlement van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen hebben zich donderdag uitgesproken tegen de tolplannen van de federale minister van Verkeer, Alexander Dobrindt (CSU), ook in hun gewijzigde vorm. De christendemocratische CDU claimde wel in Berlijn te hebben bereikt dat „niet op elk landweggetje” tol wordt geheven.

Automobilisten uit het buitenland hoeven volgens het herziene plan, dat in 2016 moet ingaan, alleen nog maar te betalen op snelwegen. Dat komt tegemoet aan bezwaren van de middenstand in de grensstreek, die bang was Nederlandse en Belgische klanten te verliezen. Noord-Rijnland-Westfalen grenst aan Gelderland, Limburg en Overijssel.

De Piratenpartij vreest voor de privacy van de automobilisten omdat kentekens van langsrijdende auto's worden geregistreerd. Dat kan leiden tot „totale controle”. De overheid zou in de „verleiding” kunnen komen de gegevens die over de verplaatsingen van burgers opgeslagen worden ten behoeve van de tolheffing, ook voor andere doeleinden te gebruiken.

Volgens de liberale FDP is de tolheffing het meest bureaucratische plan van de afgelopen jaren. Regeringspartij SPD vreest dat het plan uiteindelijk niets oplevert door de hoge kosten van de bureaucratie. De Groenen eisen dat aan de noodrem wordt getrokken om „deze onzin” te voorkomen.