Nieuws/Binnenland
888714
Binnenland

Regio verdeeld over rondweg Eindhoven

Gemeenten in de regio zijn het niet eens geworden over de plannen voor de aanleg van de zogenoemde Ruit om Eindhoven. Zeven van twaalf gemeenten zijn voor maar de gemeenten Eindhoven, Nuenen en Laarbeek zijn pertinent tegen. Er blijft discussie of nieuw asfalt nodig is ten noorden van Eindhoven en ten oosten van Helmond, staat in een advies dat donderdag is verstuurd aan de provincie Noord-Brabant.

De provincie wil voor de voltooiing van de rondweg om Eindhoven een nieuwe vierbaansweg door het kwetsbare natuurgebied tussen de A50 en N279 aanleggen. Ook de N279 ten oosten van Helmond wordt verbreed. Er is in totaal 885 miljoen euro beschikbaar.

CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten liet donderdag weten dat de provincie maar een knoop moet doorhakken omdat er geen eensgezind standpunt is. „Ze maken het ons niet makkelijk. We kunnen niet iedereen tevreden stellen.”

Van Heugten meent dat vooringenomen politieke standpunten een rol hebben gespeeld bij de weerstand in sommige plaatsen.

Provinciale Staten bespreken het plan vrijdag. In Provinciale Staten is een ruime meerderheid voor het huidige plan. De Brabantse coalitiepartij SP vindt de rondweg weliswaar een 'onding', maar is gebonden aan de afspraken met coalitiegenoten VVD en CDA. „We houden ons woord en gaan niet dwarsliggen”, kondigde fractievoorzitter Nico Heijmans donderdag aan.