Nieuws
888721
Nieuws

Snelle jonkheer moet boete betalen ondanks vergeten titel

Een jonkheer die dacht onder een verkeersboete uit te komen omdat het CJIB zijn adellijke titel was vergeten op de boete, moet alsnog betalen.

Het vermelden van een dergelijke titel is weliswaar verplicht volgens de Wet op adeldom, maar de rechter vond het ontbreken er van niet zwaar genoeg om de bon nietig te verklaren. Een adellijke titel drukt alleen 'een zeker respect uit', vond de Haagse kantonrechter, en ook zonder zo'n titel wist de jonkheer dat de bekeuring aan hem gericht was.

Snelheidsboete

De jonkheer deed overigens geen enkele moeite het vooroordeel dat oud geld zuinig is te ontkrachten. Hij maakte namelijk bezwaar tegen een boete van 30 euro, die hij had gekregen omdat hij buiten de bebouwde kom vier kilometer per uur te snel reed.

Eerder dit jaar probeerde een andere jonkheer op dezelfde wijze onder een boete vanwege niet-handsfree bellen uit te komen. De kantonrechter in Enschede velde hetzelfde oordeel als zijn Haagse collega in deze zaak, en ondanks het ontbreken van zijn adellijke titel moest de jonkheer uit het oosten de bon van 160 euro betalen.