Nieuws/Buitenland
888744
Buitenland

Onduidelijkheid over 'peiling' Catalonië

Spaanse opperrechters hebben donderdag een verzoek van de Catalaanse premier Arturo Mas geweigerd om een legaal referendum over onafhankelijkheid zondag mogelijk te maken. Het was kennelijk de laatste en opnieuw mislukte poging van de regering van de Spaanse regio, de Generalitat, om de volksraadpleging legaal te houden.

De regering van Mas is niet uit het veld geslagen en wil zondag hoe dan ook 'een peiling' houden over onafhankelijkheid. Hoe dat vorm krijgt, was donderdag nog volstrekt onduidelijk volgens een goed ingelichte bron.

Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals een Catalaanse 'peiling' die de centrale overheid zo veel mogelijk negeert of een die Madrid daadwerkelijk probeert tegen te houden. Ook kan premier Mas particuliere opiniepeilers proberen in te schakelen om de Catalanen te peilen. In het laatste geval mag er niet in openbare gebouwen gestemd worden.

De politie in Catalonië heeft beklemtoond zich aan de wet te houden. Ze zou dus moeten ingrijpen als justitie de sluiting beveelt van plaatsen waar de peiling wordt gehouden.

Volgens een Nederlandse zakenman die al lange tijd in Barcelona werkt en woont, worden Catalaanse families verscheurd door de vragen die worden gesteld: Wilt u dat Catalonië een staat wordt en zo ja, wilt u dat het een onafhankelijke staat wordt? „Het is een breuk in de samenleving”, aldus de zakenman. Het nationalisme wordt volgens hem in de huidige crisis aangewakkerd door politici die afscheiding als oplossing voor alle problemen voorstellen. „Weg van Spanje, iedereen rijk” is hun boodschap.