Nieuws/Binnenland
888746
Binnenland

12-jarige vecht tegen dementie

De 12-jarige Charlea Armstead ziet er op het eerste gezicht uit zoals ieder ander leeftijdsgenootje; de kleine meid is vrolijk wil niets liever dan ballerina worden als ze groot is. Maar schijnt bedriegt. Charlea wordt langzaam maar zeker dement..

Charlea werd gediagnosticeerd met de hersenaandoening Niemann-Pick toen ze twee maanden oud was. Een neurologische aandoening, waardoor ze naast haar geheugen ook beetje bij beetje haar motoriek verliest. Wereldwijd zijn ongeveer vijfhonderd andere personen getroffen door de ziekte. De meeste kinderen met de aandoening worden niet ouder dan tien jaar.

Dromen

Charlea's moeder Danielle tegenover de Daily Mail: "We hebben geen idee wanneer de ziekte een einde aan het leven van onze dochter zal maken. Charlea is nu 12, maar nog steeds ijzersterk. Ze heeft grote dromen. Ik kan alleen maar hopen dat er op tijd een remedie wordt gevonden, zodat al haar wensen uit mogen komen."

De kleine ballerina kwam ogenschijnlijk gezond ter wereld, maar na twee weken werd ze al opgenomen nadat ze geelzucht en een gezwollen buik kreeg.

Danielle: "Haar toestand is zo zeldzaam dat er een stukje huid uit haar arm moest worden genomen, dat werd opgestuurd naar Frankrijk. Pas na een half jaar kregen we de verwoestende resultaten."

Inmiddels kan Charlea haar grote passie, dansen, niet meer uitvoeren en ook haar geheugen gaat snel achteruit. Dit tot groot verdriet van beide ouders. "We kunnen niets anders dan afwachten, hoe moeilijk ook."