Nieuws/Binnenland
888748
Binnenland

Amsterdamse raad wil gereguleerde wietteelt

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft donderdag de gemeenteraad toegezegd te willen lobbyen voor een experiment met gereguleerde wietteelt. Hij zei toe in januari met een stuk te komen waarin alle pro's en contra's staan.

Van der Laan onderschreef een groot aantal argumenten van de raadsleden over onder meer veiligheid en gezondheid, maar waarschuwde er ook voor dat het Nederland in een lastig parket kan brengen in Europa.

Niet te hard van stapel

Van der Laan waarschuwde ook niet te hard van stapel te lopen door alvast te gaan experimenteren met gereguleerde wietteelt. „Als we het doen, moeten we geloofwaardig blijven. Alvast een beetje beginnen zou ons kwetsbaar maken. Tempo maken met beleid voorbereiden is beter dan gaan provoceren. Ook Utrecht, Heerlen en Eindhoven zijn nog niet verder dan de planfase”, zei Van der Laan.

Als minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zich tegen een vroegtijdig experiment keert, vreest Van der Laan een averechts effect. „Als de minister in actie komt, krijgen we de verkeerde discussie.”

Meerderheid voor experiment

Een grote meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad stemde donderdagmiddag voor een motie die de burgemeester oproept voorbereidingen te starten voor een experiment. De gemeente moet voor deze proef een of meer externe partijen selecteren, vinden D66, GroenLinks, VVD, SP en PvdA. Ook stemde de gemeenteraad met 44 van de 45 stemmen voor een oproep aan het kabinet om zo snel mogelijk over te gaan op regulering van wietteelt in Nederland. Alleen de eenkoppige CDA-fractie stemde tegen beide voorstellen.

Achterdeurproblematiek

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte sprak na de stemming van een concrete stap om uiteindelijk coffeeshops legaal te kunnen bevoorraden: „Nu zorgt de achterdeurproblematiek nog voor te veel problemen. De gezondheidsrisico's zijn onnodig groot, omdat er geen controle kan plaatsvinden op de sterkte, samenstelling en kwaliteit van de wiet. Daarnaast is de veiligheid in buurten en wijken in het geding omdat er nu in woningen en zolderkamers gekweekt wordt, hetgeen regelmatig tot branden en of overlast leidt.”